Menu
 

KNAB izmeklē kriminālprocesu pret lielvārdiešiem labi zināmo Ilgoni Igauni

  • Autors:  Ritvars Raits, “Ogres Vēstis Visiem”
Foto - no “Ogres Vēstis Visiem” arhīva Foto - no “Ogres Vēstis Visiem” arhīva

Šonedēļ Latviju pāršalca ziņa, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturējis Salaspils pašvaldības uzņēmuma “Valgums-S” valdes locekli Ilgoni Igauni. Šī valsts amatpersona ļoti labi pazīstama arī lielvārdiešiem, jo I.Igaunis no 2011. līdz 2014.gadam vadīja Lielvārdes novada pašvaldības uzņēmumu “Lielvārdes Remte”.

KNAB informēja sabiedrību, ka kriminālprocesā, kas uzsākts šā gada 26.jūlijā, ir ziņas par to, ka Salaspils novada pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersona, pamatojoties uz savām pilnvarām rīkoties ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļiem, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā no pašvaldības kapitālsabiedrības konta šā gada februārī veica pārskaitījumu 3000 eiro apmērā uzņēmumam, kas sniedz azartspēļu pakalpojumus tiešsaistē.

Iespējamā noziedzīgā nodarījuma rezultātā pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarīts ievērojams materiālais kaitējums un apdraudētas ar likumu aizsargātas intereses, kas kopsakarībā norāda uz Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā – pazīmēm. Kriminālprocesuālo darbību laikā aizturēta viena persona, kura atzīta par aizdomās turēto. Personai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums ieņemt amatu, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu par finanšu līdzekļu izlietojumu un izlietojuma uzraudzību. Izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par šo kriminālprocesu KNAB pagaidām nesniedza.

Igaunis azartspēlēs laimējis teju otru algu

Ilgonis Igaunis uzņēmumu “Valgums-S”, kas nodarbojas ar ūdensapgādi, kanalizācijas un notekūdeņu attīrīšanu, kā arī šo iekārtu ekspluatācijas nodrošināšanu un ar to saistīto tehnisko darbu un pakalpojumu izpildi, vadīja kopš 2014.gada. Jāatzīst, ka viņa amats bija pat ļoti labi apmaksāts, jo, piemēram, 2018. gadā viņš atalgojumā saņēma 56 231 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Viņš kā eksperts darbojies arī Latvijas Darba devēju konfederācijā, par ko saņēma 1377 eiro.

Tajā pašā laikā var pieņemt, ka Igaunis aizrāvies arī ar azartspēlēm, jo savā valsts  amatpersonas deklarācijā par 2018. gadu viņš norādījis arī naudas laimestu 15 000 eiro apmērā, kas saņemts no SIA “viensviens.lv”. 2017.gadā Ilgonim Igaunim bijuši pat trīs iespaidīgi laimesti – 6303 eiro no SIA “JOKER LTD”, 11 706 eiro no SIA “Admirāļu klubs”, kā arī 20 928,65 eiro no SIA “ALFOR”. Arī 2016.gads Igaunim bijis samērā ražīgs, jo no SIA “JOKER LTD” saņemts laimests 9399 eiro apmērā.

Ilgonim Igaunim pieder 1979.izlaiduma gada automašīna “Moskvich 412 IE”, ko viņš iegādājies 1995.gadā, kā arī nekustamais īpašums Rīgā, kas varētu būt dzīvoklis.

Uzņēmums “Valgums-S” pilnībā pieder Salaspils novada pašvaldībai, kā liecina interneta vietnē “Firmas.lv” pieejamā informācija. Tas 2018.gadā strādājis ar 1 712 432 eiro apgrozījumu un 12 937 eiro peļņu. Uzņēmuma valdē bija tikai viens loceklis – Ilgonis Igaunis.

15.oktobrī aizdomās par naudas pārskaitīšanu azartspēļu kompānijai turētais Ilgonis Igaunis tika atcelts no pašvaldības uzņēmuma “Valgums-S” valdes. Tas notika, jo Igaunis, ņemot vērā savu aizturēšanu un aizdomās turētā statusu, pats iesniedza atlūgumu. Salaspils novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (Vienotība), komentējot notikušo, izteicās: “Gadījums, protams, ir skumjš. Valdes loceklis sešus gadus pildīja savus pienākumus, ir ar ilggadēju pieredzi tieši šajā jomā. Teiksim tā, par viņa tehniski profesionālajām zināšanām nekad nav bijušas šaubas. Tā nu ir sanācis…”

Savulaik “Lielvārdes Remtei” zaudējumi nodarīti arī bez azartspēlēm

Jāpiebilst, ka arī Lielvārdes novada pašvaldības uzņēmumā “Lielvārdes Remte” Ilgonis Igaunis sāka strādāt tieši partijas “Vienotība” jeb toreizējā domes priekšsēdētāja Imanta Baloža valdīšanas laikā. Baloža pēcteci Aivaru Trosku KNAB sodīja ar 100 eiro naudas sodu, jo Ilgonim Igaunim, pārtraucot darba attiecības ar “Lielvārdes Remti”, tika izmaksāta atlaišanas atlīdzība trīs mēnešalgu apmērā, lai gan normatīvie akti noteica, ka tā nedrīkstēja būt lielāka par divām mēnešalgām. Kā izrādījās, lielāku atlaišanas kompensāciju Igaunis saņēma, jo tāda tā bija paredzēta viņa 2011.gadā ar toreizējo domes priekšsēdētāju Balodi noslēgtajā līgumā. Šī līguma punkta neievērošanas gadījumā Ilgonis Igaunis piesolījis tiesvedību, kas diez vai būtu par labu pašvaldībai.

Drīz pēc tam, kad Ilgoni Igauni viņa amatā nomainīja, kā pēc tam izrādījās, vēl odiozāka persona – Olita Krastiņa, uzņēmumā “Lielvārdes Remte” tika veikts audits. Auditā tika konstatēts, ka kapitālsabiedrība dotos uzdevumus un funkcijas kopumā pilda atbilstoši normatīvo aktu prasībām, tomēr, pārbaudot pašvaldības pārvaldības nodrošināšanu un sabiedrības iekšējo kontroles sistēmu darbību, auditors konstatēja vairākus pārkāpumus un neatbilstības.

Auditā konstatētie fakti radīja šaubas par kapitālsabiedrības lietderīgu, likumīgu un ekonomiski pamatotu darbību tādās jomās kā kapitālsabiedrības pārvaldība, pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu apsaimniekošana, tarifu un izcenojumu noteikšana. Auditā tika konstatēti tādi kapitālsabiedrības valdes pieļauti pārkāpumi kā ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzēja licences savlaicīga neatjaunošana, bezatlīdzības starpnieka funkciju veikšana atkritumu savākšanā starp juridiskām personām, mājsaimniecībām un atkritumu savākšanas operatoru, tādējādi nepamatoti tērējot kapitālsabiedrības administratīvos un finanšu resursus. Kapitālsabiedrības valde, neievērojot pašvaldības lēmumu, bija ieķīlājusi īpašumus, kas nepieciešami pašvaldības pastāvīgo

funkciju veikšanai. Auditētajā periodā valdes priekšsēdētājam Ilgonim Igaunim un valdes loceklim Edgaram Mežvēveram bez pamatojuma un, iespējams, neievērojot likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, tika izmaksāta atlīdzība vismaz 10 962,91 eiro apmērā, kā arī pārtērēts kapitāla daļu turētāja apstiprinātais algu fonds. Kapitāla daļu turētājs – Lielvārdes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Troska – SIA

“Lielvārdes Remte” dalībnieku ārkārtas sapulcē, kas notika 2014.gada 26.maijā, uzdeva toreizējai uzņēmuma valdes priekšsēdētājai Olitai Krastiņai veikt nepieciešamās darbības, t.sk. vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, lai atgūtu kapitālsabiedrībai radītos materiālos zaudējumus. Vai tas tika izdarīts un izdevās, informācijas nav, bet, visdrīzāk, zaudējumi netika atgūti. Turklāt arī O.Krastiņas darbības laikā, kā liecina tālaika informācija, “Lielvārdes Remtei” tika nodarīti ja ne tādi paši, tad, iespējams, pat lielāki zaudējumi, par ko tika uzsāktas tiesvedības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.