Menu
 

Pašvaldību vēlēšanās iecirkņi iepriekšējā balsošanā strādās ilgāk

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No nākamā gada vēlēšanu iecirkņi iepriekšējā balsošanā pašvaldību vēlēšanās būs atvērti ilgāk, paredz trešdien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā.

Līdzšinējā pirmā iepriekšējās balsošanas diena trešdienā pārcelta uz pirmdienu, kad vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten 16.00 līdz 20.00. Savukārt ceturtdienā iecirkņu darba laiks būs no 9.00 līdz 16.00, bet piektdienā – no 13.00 līdz 20.00, liecina Saeimas preses dienesta informācija. Līdz šim Iepriekšējā balsošanā vēlēšanu iecirkņi bija atvērti no pulksten 17.00 līdz 20.00, ceturtdienā – no pulksten 9.00 līdz 12.00, bet piektdienā – no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Iecirkņu darba laika pagarināšana ļaus nodrošināt plašākas iespējas vēlētājiem piedalīties vēlēšanās, tostarp nobalsot arī tiem, kuriem vēlēšanu dienā jāstrādā vai kuri būs devušies ārpus Latvijas, paudis par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs.

Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka, iesniedzot kandidātu sarakstus, drošības nauda jāiemaksā par katru ievēlējamo deputātu. Iepriekš drošības naudu maksāja par kandidātu sarakstu atkarībā no iedzīvotāju skaita attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā. Par katru vēlēšanām pieteikto kandidātu būs jāmaksā 15 eiro, un tas attieksies arī uz Rīgas domes vēlēšanām pieteiktajiem kandidātiem.  

Likuma grozījumi arī noteic pašvaldības domē ievēlējamo deputātu skaitu. Pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā ir līdz 30 tūkstošiem iedzīvotāju, plānots ievēlēt 15 deputātus, bet pašvaldībā, kurā iedzīvotāju skaits ir no 30 001 līdz 60 tūkstošiem iedzīvotāju, – 19 deputātus. Savukārt pašvaldībā, kuras teritorijā reģistrēti vairāk nekā 60 tūkstoši iedzīvotāju, paredzēts ievēlēt 23 deputātus.

Likums grozīts, ņemot vērā, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas pašvaldību skaits būtiski samazināsies – līdzšinējo 119 pašvaldību vietā pēc pašvaldību vēlēšanām, kas plānotas nākamgad, Latvijā būs 42 vietējās pašvaldības. Jaunajās pašvaldībās paredzēts tāds deputātu skaits, kas atbilstu gan teritorijas lielumam, gan nodrošinātu optimālu politisko spēku īpatsvaru, lai pašvaldības varētu efektīvi pieņemt lēmumus savu funkciju realizēšanai, teikts grozījumu anotācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.