Menu
 

Pabriks: Covid-19 izaicinājumi NATO bruņotajiem spēkiem pārvarēti veiksmīgi

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Patlaban Covid-19 krīzes radītie izaicinājumi NATO valstu bruņotajiem spēkiem pārvarēti veiksmīgi, taču ir jāuzlabo sadarbība starp NATO un ES, aģentūrai LETA pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks trešdien un ceturtdien piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē, kurā ministri videokonferences formātā diskutēja par turpmāko rīcību Covid-19 kontekstā.

Pēc sanāksmes Pabriks vērsa uzmanību, ka viens no secinājumiem, ko Latvijas sabiedrībai nepieciešams atcerēties, ir saistīts ar otrā Covid-19 infekcijas viļņa iespējamību.

"Pirmais vilnis bija kā šoks, jo neviens šādu krīzi nebija gaidījis. Sabiedrība nedrīkst atslābt, jo pastāv iespējamība par slimības otro vilni. Tas būs kā tests, un, ja mēs izgāzīsimies otrajā vilnī, tad nebūs tikai valdības, bet visas sabiedrības atbildība. Man arī liekas, ka mēs patlaban viegli pieejam Covid-19. Ir saprotams, ka patlaban robežas un bizness veras vaļā, taču izskatās, ka daudzos "krēslos" ir izveidojusies izpratne, ka "karš" ar Covid-19 beidzies. Tā nav," norādīja Pabriks.

Pabriks pauda, ka alianse Covid-19 krīzē ir saglabājusi savas kaujas spējas un dažādos līmeņos ir organizējusi mācības.

"Protams, ir jāgatavojas iespējamam slimības otrajam vilnim. Ja savlaicīgi sagatavosimies, tad spēsim arī starp alianses valstīm saglabāt solidaritāti un neinficēt savas armijas," uzsvēra Pabriks.

Lūgts precizēt, vai NATO veiksmīgi tiek galā ar Covid-19 krīzi, ministrs atbildēja, ka izaicinājumi NATO valstu bruņotajiem spēkiem patlaban pārvarēti veiksmīgi, tomēr ir jāuzlabo sadarbība starp NATO un ES. Minētais skar jautājumus par nodrošinājumu un nacionālo robežu slēgšanu.

Covid-19 krīze arī apliecinājusi, ka šādā pandēmijā uzsvaram jābūt uz stratēģisko komunikāciju, jo krīzi var izmantot, lai vājinātu un sašķeltu aliansi, norādīja Pabriks.

Ministrs uzskata, ka Latvija ir viens no veiksmīgākajiem piemēriem krīzes radīto izaicinājumu pārvarēšanā. To ministram atzīmējuši arī starptautiskie partneri.

Pabriks arī informēja, ka ministru sanāksmē diezgan daudz laika veltīts informācijas analīzei attiecībā par Krieviju un Ķīnu. "Izpratne ir, notiek darbs, taču plašākas detaļas es negribētu izpaust," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka NATO ir aktīvi iesaistījusies cīņā pret Covid-19 kopš pandēmijas sākuma. NATO militārie gaisa kuģi veikuši ap 350 aviopārvadājumu, nodrošinot kritisko preču piegādi visā pasaulē. Tikušas uzceltas vairāk nekā 100 slimnīcu teltis, un simtiem tūkstošu karavīru ir snieguši atbalstu civilajai sabiedrībai visā alianses teritorijā.

Tāpat ministri apsprieduši NATO vadlīnijas sabiedrības noturības paaugstināšanai pret krīzēm. 

NATO aizsardzības ministri pārrunājuši arī atturēšanas politiku, tostarp, pretgaisa aizsardzības stiprināšanu un militāro mācību organizēšanu.

Sanāksmes dienaskārtībā bija arī NATO starptautisko misiju un operāciju īstenošana, tostarp, Afganistānā un Irākā, sniedzot atbalstu starptautiskās drošības sekmēšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.