Menu
 

Rācenis: Stradiņa slimnīcas atsevišķās nodaļās trūkst vietas pacientiem

  • Autors:  LETA
Foto - ekrānšāviņš no lsm.lv Foto - ekrānšāviņš no lsm.lv

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā ir nodaļas, kas nereti saskaras ar pārlieku daudz pacientiem, kā rezultātā ne visiem pietiek vietas, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsts, Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

"Tas menedžements ir ļoti grūts - pacients ir jāved uz reanimācijas nodaļu, bet reanimācijas nodaļā nav vietas, kas nozīmē, ka kāds jāpārvieto uz parasto nodaļu, tomēr man parastajā nodaļā arī nav vietas," klāstīja Rācenis.

Pacienti ir jāpārbīda tā, lai varētu atrast šo papildu vietu, rezumējot norādīja ārsts. Pēc Rāceņa paustā, šāda veida situācijas Stradiņa slimnīcā nav retums.

"Uzņemšanas nodaļa sākotnēji bija paredzēta 60 līdz 80 pacientiem diennaktī, tagad tur vidējā plūsma ir no 150 līdz 200 pacientiem," skaidroja mediķis.

Vienlaikus Rācenis atzīmēja, ka pēdējos gados aizvien vairāk notiek virzība uz pacientu ātrāku izrakstīšanu no stacionāra. "Tā ir visas pasaules tendence," piebilda ārsts.

Tomēr īsāka hospitalizācijas laika rezultātā ārstiem arvien biežāk nākas kārtot sociālas problēmas, tostarp arī meklēt vietu, kur palikt, pacientiem bez pastāvīgas dzīvesvietas.

"Piemēram, iepriekš, pirms kāda mēneša, man bija ļoti lielas problēmas, kad paciente uzturējās slimnīcā vairāk kā mēnesi, jo viņa bija nokļuvusi slimnīcā ar paralīzi - radinieki viņu nespēs uzturēt mājās un viņai arī nav nekādu aprūpes iestāžu, kur viņa varētu vērsties," klāstīja ārsts.

Raidījumā tika pārspriests arī mediķu atalgojuma jautājums, tomēr, pēc Rāceņa paustā, pastāv šaubas, vai jau šogad tiks panākts atalgojuma palielinājums. "Par šo gadu man lielas ticības nav," par atalgojuma palielināšanas iespēju šogad izteicās Rācenis.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas finansējuma pieprasījumā 2021.gada budžetam ārstniecības personu atalgojuma palielinājums būs viena no galvenajām prioritātēm.

VM prioritāšu sarakstā tāpat figurēs veselības aprūpes pakalpojumu un medikamentu pieejamība.

Atbilstoši šobrīd apstiprinātajam 2021.gada valsts budžeta izstrādes grafikam, VM gatavos finansējuma pieprasījumu līdz 8.jūlijam, sekojot informācijai par nākošā gada budžeta iespējām.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.