Menu
 

Zobu higiēna kā izaicinājums – ne tikai bērniem Apriņķis.lv

  • Autors:  Zane Melberga, “Euroaptieka” farmaceite
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Veseli zobi, smaganas un skaists smaids ietekmē ne tikai veselību, bet arī pašvērtējumu un dzīves kvalitāti. Katrā vecuma posmā ir savi izaicinājumi zobu kopšanā. Kādi tie ir un, kā no tiem izvairīties, lai zobi priecētu un sagādātu pēc iespējas mazāk raižu.

Bērni – pudeļu kariess

Līdz ko izšķiļas pirmais zobs, parādās arī zobu kariesa draudi, tādēļ vecākiem nepieciešams pievērst uzmanību bērnu zobu kopšanai kolīdz tie jau ir redzami. Ja bērniem zobi nav kopti, viņi nonāk pie zobārsta ar akūtām zobu sāpēm, un reizēm zobi, kas ir šķīlušies pirmie, var strutot un tos nepieciešams izraut.

Īpaša uzmanība jāpievērš bērniem līdz 3 gadu vecumam, jo šajā laikā var parādīties pudeļu kariess, kuram var būt vairāki rašanās iemesli. Piemēram, tas var rasties no tā, ka netiek mazgāti zobi starp ēdienreizēm, vai pirms gulētiešanas tiek dota piena maisījuma pudele un pēc tam zobiņi netiek tīrīti.

Reizēm vecāki pārāk neuztraucas par to, ka bērnu ir skāris pudeļu kariess, domājot, ka tas neietekmēs kaula zobus, taču šis uzskats ir maldīgs. Piena zobiem ir noteiktas funkcijas – tie ir nepieciešami ēšanai un pareizai runas izveidošanai, tāpat piena zobi nodrošina vietu kaula zobiem. Taču, ja šie bērnam svarīgie zobi ir sliktā stāvoklī, pastāv risks, ka arī kaula zobi pēcāk izaugs jau bojāti. Turklāt ikviens bojāts zobs paver iespēju infekciju riskam.

Lai bērnam pudeļu kariess neveidotos, nepieciešams nodrošināt regulāru un pareizu zobu tīrīšana. Ja tomēr ir nosliece uz kariesa veidošanos, ieteicams lietot fluoru saturošas tabletes. Tās nostiprinās emalju un kavēs mikroorganismu attīstību zoba virsmā, tādējādi novēršot zobu bojājumu rašanos. Fluoru saturošas tabletes ieteicams lietot arī profilaktiski. Savukārt zobārsta vai zobu higiēnista apmeklējums, kad izšķīlušies zobi vai pēc viena gada vecuma, ir obligāts.

Vecākiem nepieciešams pievērst uzmanību bērnu zobu pastas sastāvam – svarīgi, lai tajā ir fluorīds, kā arī bērniem ir jāizvēlas bērnu zobu pastas. No 6 mēnešu līdz 2 gadu vecumam tirgū pieejamās zobu pastas satur vidēji 500 ppm fluorīdu, taču 2-6 gadu vecumā vidējais fluora saturs ir 1000 ppm, bet no 6 gadu vecuma, kad jau šķiļas pastāvīgie zobi, ieteicamas zobu pastas ar fluorīdu saturu 1500 ppm.

Pusaudži – motivācijas trūkums

Zobi ir jātīra divas līdz trīs minūtes divas reizes dienā – no rīta pēc brokastīm un vakarā pirms gulētiešanas, taču pusaudžiem ne vienmēr var būt laika un apņemšanās to veikt. Pusaudžiem elektriskā zobu birste var kalpot kā papildu motivācija, lai vairāk rūpētos par savas mutes un zobu veselību. 

Maldīgs ir uzskats, ka elektriskā zobu birste izdarīs visu darbu cilvēka vietā, taču tā nav – kustības zobu tīrīšanai tāpat ir jāveic un rezultāts ir vienāds. Elektriskā zobu birste pusaudžiem varētu šķist interesantāka lietošanā, jo īpaši tie modeļi, kuriem ir īpaši izveidota lietotne telefonā, kas iedvesmos zobus tīrīt ilgāk un rūpīgāk.

Zinām, ka teju neviens pusaudzis nav uzaudzis bez saldumiem un ātrās ēdināšanas uzkodām, tomēr no našķēšanās vajadzētu izvairīties visas dienas garumā, jo tad mutē esošajiem mikrobiem būs izejvielas, no kā “ražot” skābi, kas veicina caurumu veidošanos zobos. Svarīgs ir arī pilnvērtīgs uzturs, jo jāuzņem visas vielas, kas ir vajadzīgas augošam organismam un zobu veselībai – šķiedrvielas, tauki, ogļhidrāti, olbaltumvielas, minerālvielas un vitamīni.

Pieaugušie – kļūdas zobu ikdienas kopšanā

Pieaugušie tīra zobus regulāri, tomēr joprojām tiek pieļautas vairākas kļūdas zobu ikdienas kopšanā. Izplatītākās no tām ir nepareiza zobu tīrīšanas tehnika un  zobu diega nepareiza izmantošana. Obligāti ir jātīra arī mēle, jo uz tās atrodas daudz baktēriju. Mēli var tīrīt ar zobu birsti vai ar speciālu mēles tīrītāju, tīrot ar nepārtrauktu kustību virzienā no mēles saknes uz mēles galu. Nepieciešams lietot arī zobu diegu, kas ir neatņemama mutes higiēnas sastāvdaļa kā zobu birste un pasta. Tas iztīra aplikumu starp zobiem un, ja tas tiks darīts pareizi, uzlabos mutes higiēnu.

Zobu diegi var būt ar garšām, vaskots, nevaskots, ar fluorīdu, bet pieejami arī bez jebkādām garšām un papildu vielām. Iespējams iegādāties arī zobu lentes, kas atšķirībā no diega ir plakana, slidena, zīdīga, domāta vairāk vietām, kur grūti piekļūt, piemēram, saspiestiem zobiem, īpaši šaurām spraugām.

Savukārt zobiem uz kuriem ir breketes un tilti, kā arī gadījumos, kad smaganas ir atkāpušās, noderēs tam īpaši paredzēts diegs. Aptiekās pieejams plašs zobu diegu klāsts, tāpēc, lai atrastu sev piemērotāko, ieteicams konsultēties ar farmaceitu.

Seniori – pareiza zobu protēžu kopšana

Zobu tīrīšana senioriem neatšķiras no zobu tīrīšanas agrākā vecumā, taču, ja ir protēzes, tad mutes dobuma kopšanai nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību. Piemēram, kā sekas nenotīrītām protēzēm var būt slikta elpa, iekaisušas smaganas, diskomforts un protēzes pārkrāsošanās.

Protēzes iespējams tīrīt ar mīkstu birsti un lietot protēžu attīrošas tabletes, kurām ir antibakteriāla un dezinficējoša iedarbība, tās palīdz novērst aplikumu un iekaisumu veidošanos, kā arī noņem iekrāsojumu ko rada tēja, kafija un nikotīns. Lai nerastos gļotādas iekaisumi, ieteicams ievērot mutes dobuma higiēnu. Ja tomēr gļotāda ir savainota, ieteicams konsultēties ar farmaceitu, lai izvēlētos piemērotāko mutes gelu vai ziedi, kas palīdzēs ātrāk sadziedēt bojājumu. Savukārt neizņemamām zobu protēzēm tīrīšanas rutīna paliek nemainīga – divas reizes dienā ar mīkstu zobu suku un pastu, cenšoties piekļūt ar suku visām protēzes virsmām.

Lai protēžu izkrišana ikdienā nerada raizes, protēžu fiksācijai nepieciešams izmantot zobu protēžu krēmu. Tie pieejami ar dažādām garšām, kas rada svaiguma sajūtu mutē un nodrošina patīkamu elpu, kā arī aizsargās pret pārtikas iekļūšanu starp zobiem. To izmantot ir vienkārši – pirms protēžu ielikšanas mutē, uz tām nepieciešams uzklāt nelielu fiksējošā krēma daudzumu. Ja fiksējošais krēms tiks uzklāts pārāk daudz, tas var izplūst, nenodrošinot pietiekamu fiksāciju. Katram uzklājamā fiksācijas krēma daudzums var atšķirties, tāpēc sev atbilstošāko būs iespējams noskaidrot jau pēc pirmajām lietošanas reizēm. Lai atrastu sev piemērotāko – ieteicams konsultēties ar farmaceitu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.