Menu
 

CSP: Desmit gadu laikā ģimeņu skaits Latvijā samazinājies par 13 procentiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ģimeņu tipu dalījums Latvijā 2011.un 2020.gada sākumā (procentos). Grafika – CSP Ģimeņu tipu dalījums Latvijā 2011.un 2020.gada sākumā (procentos). Grafika – CSP

2020.gada sākumā Latvijā bija 508,7 tūkstoši ģimeņu, kas salīdzinājumā ar 2011. gada tautas skaitīšanas rezultātiem ir samazinājies par 79 tūkstošiem jeb 13 %. Iedzīvotāju skaits šajā periodā samazinājies par 167 tūkstošiem jeb 8 %. Šajā laikā pieaudzis vientuļo vecāku ģimeņu īpatsvars ģimeņu skaitā.

Šāgada sākumā 220 tūkstošos ģimeņu jeb 43,2 % no visām Latvijas ģimenēm auga vismaz viens bērns, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu.

Izplatītākais ģimenes tips bija viens vecāks ar vienu vai vairākiem nepilngadīgiem bērniem (23,6 %), kam seko pāri bez bērniem (22,3 %), savukārt 16,2 % bija precēti pāri ar nepilngadīgiem bērniem. Salīdzinot ar 2011. gadu, būtiski pieaudzis viena vecāka ģimeņu īpatsvars, īpaši vientuļo māšu.

Vientuļo ģimeņu pieaugums saistīts ar vairākiem faktoriem – Latvijā ir augstākie šķiršanās rādītāji Eiropas Savienībā (2019. gadā 3,1 šķirta laulība uz 1000 iedzīvotajiem gadā, kur gandrīz pusē gadījumu bija nepilngadīgi bērni), augsta ārpus laulības dzimstība (ap 40 % bērnu ik gadu dzimst ārpus laulības), kā arī augsta emigrācija (vairāk nekā ceturtā daļa no aizbraukušajiem ir vīrieši vecumā 25-44 gadi, no kuriem 1/3 bija precējušies). 

CSP norāda – viena persona neveido ģimeni un netiek skatītas personas, kas dzīvo institūcijās.

Ģimenes, kur viens no vecākiem pastāvīgi nedzīvo Latvijā, tiek skaitītas kā vientuļā vecāka ģimenes. Daļēji šo pieaugumu ietekmē datu sagatavošanas metodes maiņa, jo informācija par ģimenēm tiek gatavota atbilstoši informācijai administratīvajos datos, izmantojot iedzīvotāju reģistrēto dzīvesvietu, pielietojot papildu korekcijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.