Menu
 

Pēteris Lunde: Svarīgāki par vietu ir cilvēki, ar kuriem esi kopā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto – no privātā arhīva Foto – no privātā arhīva

Mūziķis – bundzinieks. Daudziem pazīstams kā dalībnieks grupās “Pienvedēja piedzīvojumi” un “The Sound Poets”. Mācījies Sabiles vidusskolā un ieguvis bakalaura grādu datorzinātnē Rīgas Tehniskajā universitātē. Stāstu sērija “Ievērojamas personas Pierīgā” ir atgriezusies rudenīgajā Siguldā, lai šoreiz vairāk uzzinātu par mūziķi Pēteri Lundi. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Pēteri, lai uzzinātu viņa stāstu par savu dzīvi Siguldā, brīvo laiku un ikdienu pandēmijas režīmā.

Muzikālais ceļš

1994.gads. Sabile. Pētera dzīvē šis ir īpašs laiks. Laiks, kad tiek dibināta rokgrupa “Pienvedēja piedzīvojumi”. Tās dalībnieki – trīs muzikāli vīrieši – Māris Žigats, Aldis Lunde (brālis) un Pēteris Lunde. Grupas panākumu sarakstā ir daudzas zināmas dziesmas, kā arī pagājušajā gadā iegūtais “Zelta mikrofons” kā gada labākajam rokmūzikas albumam. 2014. gadā grupa nosvinēja savu 20. jubileju ar vērienīgu koncertu “Palladium” zālē Rīgā un dubultalbumu “Tā mēs dzīvojam”, kas bija grupas pirmais jaunais studijas ieraksts pēc septiņu gadu pārtraukuma. Savukārt šā gada novembrī klajā tika laista Jāņa Žildes grāmata par grupas biogrāfiju –”“Pienvedēja piedzīvojumi”. Trīs no Sabiles”.

2002. gadā tika dibināta grupa “Mofo”, kurā viņš arī ņēma dalību. Tās darbība turpinājās līdz 2009. gadam, kad Pēteris Lunde un Arnis Račinskis ierakstīja dziesmu “1983”. Savu muzikālo karjeru vīrietis turpināja un 2011. gadā pievienojās grupai “The Sound Poets”. 2012. gadā sākās darbs pie pirmā albuma, kā rezultātā radās disks “Tavs stāsts”. Tā arī sadarbība turpinās joprojām.

“Vairāk jūtos kā laukos”

Dzimis un audzis Sabilē, bet jau daudzus gadus par savām mājām sauc tieši Siguldu. Kā pats saka: “Siguldā es ieprecējos, ja tā var teikt.” Tieši šeit mūziķis iepazinās ar savu mīļoto sieviņu, kura viņu savukārt iepazīstināja ar pašu pilsētu. Dzīve Siguldā vīrieti apmierina, un viņš novērtē tās sniegtās iespējas, kas dažreiz ir pavisam vienkāršas: “Klusums. Es nedzīvoju centrā un tādēļ vairāk jūtos kā laukos,” stāsta Pēteris. Tāpat viņš priecājas par cilvēkiem, kas sev apkārt veido tīkamu vidi, negaidot, kad kāds to izdarīs viņu vietā.

Svarīgāki par vietu ir cilvēki, ar kuriem esi kopā

Dzīvodams pilsētā, vīrietis biežāk ir sastopams Zaļās villas kvartālā, kas pieder viņa draugiem. Tāpat viņam patīk atpūsties mājās ar ģimeni, pabūt pie dabas, kā arī pavadīt laiku ar draugiem, bet, kā pats saka: “Manuprāt, vieta, kurā atrodies, ir sekundāra, primārais ir, ar ko esi kopā. Kaut vai vienatnē, bet svarīgi, ka jūties iekšējā komfortā.” Starp ikdienas darbiem un laiku, kas tiek atvēlēts ģimenei un draugiem, Pēteris atrod laiku arī lietām, kas raisa prieku viņa sirdī. “Cenšos regulāri apmeklēt pirti, doties kādā pastaigā vai izbraucienā ar ģimeni. Man liekas, ka laiks vienmēr ir brīvs, lai izmantotu to, kā pašam liekas svarīgāk.” Daudzo gadu laikā, kas aizvadīti Siguldā, Pēteris vēlas uzslavēt faktu, ka ielas esot kļuvušas sakārtotākas, jo īpaši viņam patīk izveidotās gājēju pārejas statujas, kas liek autobraucējiem būt uzmanīgākiem.

“Varu darīt “neredzamās” lietas”

Arī Pēteri Covid-19 nav atstājis neskartu. Atcelti koncerti un nespēja darīt savu darbu. Skarbā realitāte, ar kuru mūziķim nākas sadzīvot, bet tas nav iemesls nolaist rokas un sūkstīties par to, kas nav atkarīgs no paša. “Darbs ir apstādināts pamatīgi. Bet mana darba specifika ir tāda, ka varu darīt “neredzamās” lietas. Strādāt pie jaunām muzikālajām idejām, praktizēt savas bundzinieka prasmes, plānot jaunā materiāla ierakstīšanu. Tā ir milzīga daļa mūziķa dzīvē, ko skatītāji neredz. Redz tikai gatavo rezultātu. Gluži kā sportistiem – treniņiem neviens neseko līdzi, ievēro tikai rezultātu,” stāsta Pēteris.

Mūziķis stāsta, ka šis laiks viņam ir pavēris iespējas pievērsties lietām, kurām agrāk nav bijis laika, kā arī īstenot tos darbiņus, kas tikuši atstāti otrajā plānā. Pēteris iesaka katram šajā laikā iemācīties saglabāt iekšēju mieru un izglītoties. “Mēs dzīvojam informācijas laikmetā, rezultātā vairs neprotam atšķirt informāciju no zināšanām.”

Jāņa Žildes grāmata par grupas biogrāfiju – ““Pienvedēja piedzīvojumi”. Trīs no Sabiles”.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.