Menu
 

Lai netraucētu pamatīgi uzpūties vēders... Farmaceites padomi Apriņķis.lv

  • Autors:  Daiva Āboliņa, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gremošanas problēmas ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki palīdzību meklē aptiekā, turklāt arī svētku laikā. Sekojot tradīcijām, galdā jāceļ deviņi vai divpadsmit ēdieni! Nav brīnums, ka pēc tam vēders ir kā bumba. Taču vēdera uzpūšanos ne vienmēr rada pārmērīga ēšana. Var būt virkne citu iemeslu, tostarp – nopietnas veselības problēmas.

Ne vienmēr vainīgas ir gāzes

Aptiekā nereti nākas dzirdēt, ka vēders esot pilns ar gāzēm un pie tā vainojama svētku ēdienkarte, taču gluži tik vienkārši tas nav. Ar šādu aptiekas klientu vajadzīga mazliet izvērsta saruna, lai saprastu, vai patiešām vainot zirņus un štovētus kāpostus, jo patiesais iemesls var būt cits. Lūk, daži ar specifisku veselības stāvokli saistīti iespējamie cēloņi:

- kairinātu zarnu sindroms – kad ar zarnu saistītie nervi ir pārāk aktīvi;
- laktozes vai fruktozes nepanesība;
- celiakija;
- aizkuņģa dziedzera nepietiekamība;
- ļaundabīgs veidojums, kas izraisa nosprostojumu;
- samazināts zarnu kustīgums diabēta vai medikamentu lietošanas dēļ;
- zarnu trakta infekcija vai izmaiņas zarnu trakta mikroflorā;
- arī psiholoģiskie faktori, kuri ietekmē zarnu trakta kustību.

Pārmērīgi uzņemts cukurs

Fruktoze ir viens no cukuriem. Ja ir fruktozes nepanesība, tad jāizvairās no produktiem, kuros ir vairāk fruktozes nekā glikozes. Nepanesība var izraisīt caureju, gāzes, vēdera pūšanos un pat sāpes. Fruktoze ir daudzos pārtikas produktos, visbiežāk – sīrupa veidā. Dabiski tā sastopama ābolos, bumbieros, saldajos ķiršos, žāvētās plūmēs, datelēs, medū, arī sīpolos un ķiplokos. Gatavojot mājās, var izvelēties cukuru nepievienot vai pievienot citu, nekaitīgāku saldinātāju, taču, ja produktu pērk veikalā, ieteicams izpētīt informāciju uz etiķetes.

Ogļhidrāti uzturā

Ogļhidrāti ķermenim ir kā enerģijas lādiņš ātrai izmantošanai, taču pārāk daudz ogļhidrātu liek organismam uzkrāt ūdeni un tātad – arī vēders var uzpūsties. Jāatceras, ka ogļhidrāti ir gan saliktie (vēlamie), gan vienkāršie, un tieši šie ir rūpīgi jākontrolē. Vienkāršie ogļhidrāti sastopami konfektēs, baltmaizē, ikvienā konditorejas izstrādājumā, bezalkoholiskajos dzērienos. Turklāt tie spēj tūlīt nonākt asinīs un tā palielināt ūdens uzkrāšanos organismā. Savukārt saliktie (kompleksie) ogļhidrāti ir uzskatāmi par veselīgiem, jo to sagremošana prasa ilgāku laiku. Tie atrodami veselos graudos, augļos un dārzeņos.

Pārēšanās

Cilvēka kuņģa tilpums variē no 1 – 4 litriem, turklāt tas ir elastīgs – pārēdoties spēj izstiepties. Taču līdz ar to rodas arī uzpūšanās sajūta, atraugas, atvilnis vai kuņģa dedzināšana. Sevišķi kaitīga kuņģa darbībai ir pārmērīga dažādu produktu un ogļhidrātu uzņemšana. Labākais padoms, lai nesaskartos ar nepatīkamo problēmu – pārtraukt ēst pirms radusies pārpilnības sajūta vēderā.

Gāzētie dzērieni

Jaukie burbulīši, kas priecē limonādē, alū vai šampanietī, ir veidoti no gāzes. Dzerot sodu saturošus dzērienus, gāzes burbuļi sāk piepildīt gremošanas sistēmu. Daļēji gāzes izkļūst no organisma atraugājoties, taču, sasniedzot zarnas, vienīgais veids, kā tām izkļūt ārā, ir, pārtopot par vēdera gāzēm un virzoties uz izeju ikvienam saprotamā veidā. Jāpatur prātā, ka vairums gāzēto dzērienu satur daudz cukura, kas arī veicina ūdens krāšanos un rada uzpūšanās sajūtu.

Nevēlamie tauki

Tauki ir organismam nepieciešami, lai veidotu šūnu sienas, nervu audus un hormonus. Taču jāievēro mērenība, jo pārāk daudz uzņemtu tauku rada vēdera uzpūšanos, tā kā to sadalīšana gremošanas sistēmai prasa krietni ilgāku laiku, nekā citu pārtikas produktu pārstrāde. Līdz ar to, tauki arī uzkrājas ilgāku laiku, turklāt tie satur daudz kaloriju, kas, lielā daudzumā, var veicināt liekā svara veidošanos.

Ātras ēšanas vietā lēna maltīte

Ēdot ātri, tiek norīts vairāk gaisa. Rezultātā rodas līdzīga situācija kā ar gāzētajiem dzērieniem – līdzko gaiss nonāk zarnās, veidojas uzpūšanās. Aptuveni 20 minūšu laikā kuņģis paziņo smadzenēm, ka ir paēdis – rodas sāta sajūta, bet, pirms smadzenes saņem ziņojumu, cilvēks nereti pamanās pārēsties. Liekais ēdiena daudzums tad arī rada vēdera uzpūšanos, tādēļ jāēd lēnām, sajūtot brīdi, kad ir diezgan.

Neregulāra vēdera izeja un aizcietējumi

Neregulāra vēdera izeja arī var radīt vēdera uzpūšanos. Turklāt aizcietējumus un neregulāru vēdera izeju rada ne tikai dažādi pārtikas produkti, bet arī nepietiekama ūdens uzņemšana, stress, izmaiņas uzturā. Lai uzlabotu situāciju, var palīdzēt fiziskās aktivitātes un aptiekā iegādājamie bezrecepšu medikamenti labākai vēdera izejai. Ja aizcietējumi ilgst vairāk nekā dažas dienas, noteikti jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu.

Iespējams, pie vainas piena produkti

Dažkārt nepatīkamās vēdera sajūtas rada piena produkti, piemēram, piens, saldējums, jogurts. Tie var radīt sāpes vēderā, uzpūšanos, izraisīt gāzu veidošanos. Problēmas rodas tādēļ, ka organisms nespēj pārstrādāt piena cukuru jeb laktozi. Šādos gadījumos ieteicams izvairīties no produktiem, kas satur pienu. Aptiekās pieejami laktāzes enzīmu preparāti, kurus var lietot kopā ar laktozi saturošu pārtiku.

Ikmēneša vēdera uzpūšanās sajūta sievietēm

Premenstruālais sindroms var likt sievietei justies nogurušai, aizkaitinātai jau aptuveni nedēļu pirms menstruācijām. Tāpat šajā laikā ķermenis prasa uzņemt vairāk ūdeni un tas nereti rada uzpampuša ķermeņa sajūtu.Tik tiešām hormonālās izmaiņas sievietes ciklā ietekmē citu vielmaiņu, kas var izraisīt arī vēdera uzpūšanos un šķidruma aizturi organismā. Lai to mazinātu, ieteicams nodarboties ar vingrošanu un atturēties no pārmērīga sāls, cukura un ogļhidrātu daudzuma uzturā.

Celiakija un citas gremošanas sistēmas slimības

Dažkārt vēdera uzpūšanās ir saistīta ar kādu slimību, piemēram, celiakiju. Tā ir glutēna nepanesība, kas visbiežāk rodas no kviešiem, miežiem vai rudziem, ietekmē gremošanas sistēmu un bojā zarnu gļotādu. Sekas var būt nopietnas – caureja, gāzes vēderā, svara zudums, vēdera sāpes un uzpūšanās. Šo slimību nevar izārstēt, taču to var ierobežot, no uztura izslēdzot glutēnu saturošus pārtikas produktus. Ja vēdera uzpūšanas un citi simptomi ir bieži, noteikti jādodas pie ārsta, lai veiktu diagnostiku. Var būt arī ne celiakijas tipa glutēna vai kviešu miltu nepanesība, kas var izraisīt vēdera pūšanos.

Kā palīdzēt vēderam justies labāk?

Vairumā gadījumu ar nevēlamajām gāzēm un vēdera uzpūšanos var tikt galā, izslēdzot no uztura nevēlamos produktus, saprātīgi kontrolējot uzņemtās pārtikas daudzumu un vairāk kustoties.

Ieteicams izvairīties no gāzes veidojošiem pārtikas produktiem, piemēram, kāpostiem, sīpoliem, brokoļiem, Briseles kāpostiem, kviešu produktiem un kartupeļiem. Jaierobežo arī ābolu, bumbieru, aprikožu, ķiršu, nektarīnu, persiku, plūmju, arbūza uzņemšana.

Talkā var nākt aptiekā nopērkamie līdzekļi, piemēram, tie, kas palīdz izvadīt no organisma gāzes. Zarnu mikrofloras atjaunošanai, piemēram, pēc antibiotiku terapijas vai caurejas palīdzēs probiotiskie līdzekļi. Tie satur labvēlīgās zarnu baktērijas, kuras nodrošina gremošanas procesus zarnās. Aizcietējumu gadījumā, kā arī, ja ikdienā lieto pārtiku ar mazu šķiedrvielu saturu, noderīgi būs šķiedrvielu pulveri, kas jālieto, papildus uzņemot ūdeni. Pieejamas arī to kombinācijas ar labvēlīgajām baktērijām.

Aptiekā var iegādāties simetikona preparātus, kuri iedarbojas uz gremošanas traktā esošo gaisa pūslīšu virsmas spraigumu. Tie sadalās un atbrīvotās gāzes var uzsūkties zarnu sieniņās vai tikt vieglāk izvadītas. Simetikons darbojas tikai fizikāli, tas neiesaistās ķīmiskās reakcijās un ir farmakoloģiski un fizioloģiski neitrāls. Gāzes saista arī sen zināmā aktivētā ogle, tomēr jāatceras, ka tā jālieto daudz – 1 tablete uz 10 kg svara, tātad 80 kg smagam cilvēkam vienā reizē jāieņem 8 tabletes aktivētās ogles.

Ja vēdera gāzes pavada stipras sāpes, palīdzēt var spazmolītiskais medikaments drotaverīns. Tas atslābinās vēdera gludo muskulatūru un mazinās sāpes. Noderēs arī menstruāciju sāpju gadījumā.

Dažkārt pa pie vainas ir aizkuņģa dziedzera mazspēja – organisms nespēj saražot nepieciešamos enzīmus pārtikas šķelšanai. Šādā gadījumā lietot gremošanas enzīmus, kas šķeļ taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus.

Speciālista palīdzību noteikti jāmeklē, ja bez esošajiem diskomforta simptomiem vēderā ir arī citi – mazinās apetīte, ir caureja vai vemšana, parādās svara zudums, drudzis vai spēcīgas sāpes vēderā, ja izkārnījumos ir asiņu piejaukums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.