Menu
 

Premjers otrdien sagaida Veselības ministrijas izstrādātu skaidru vakcinācijas pret Covid-19 plānu

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien no Veselības ministrijas (VM) sagaida skaidru un ikvienam saprotamu vakcinācijas pret Covid-19 plānu.

Kariņš mirkoblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēris, ka valdībai un visai sabiedrībai ir nepieciešams skaidrs un ikvienam saprotams vakcinācijas plāns.

"Rītdien sagaidu no VM pilnu plānu un pilnu skaidrību par to. Tā ir mūsu valstij vislielākā prioritāte," akcentēja valdības vadītājs.

Kariņš norādīja, ka vakcīna pret Covid-19 ir iespēja atgriezties normālā ikdienas ritmā, atgādinot, ka Eiropas Savienībā jau ir reģistrēta pirmā vakcīna un ir sākusies iedzīvotāju vakcinēšana. Sagaidāms, ka tuvākajā laikā tiks reģistrētas vēl jaunas vakcīnas un palielināsies pieejamo vakcīnu daudzums, tādēļ jau tagad no VM ir nepieciešams saprotams un precīzs vakcīnu pieejamības plāns.

"Rīt ir kārtējā diena, kad, pēc atkārtota uzdevuma, sagaidu attiecīgo dokumentu valdības sēdes darba kārtībā. Tā ir visas valsts prioritāte," uzsvēra Kariņš.

Ministru prezidents kopumā ar trim atkārtotām rezolūcijām ir uzdevis veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) līdz otrdienai, 5.janvārim, iesniegt valdībai detalizētu vakcinācijas plānu, kurā ir ietverta informācija attiecībā uz to, kā un kādā laika periodā norit vakcīnu iegāde un piegāde Latvijā, to piegādāšana līdz vakcinācijas kabinetiem, uzglabāšana, vakcinācijas process un sabiedrības un prioritāro grupu informēšana par vakcināciju, vakcinēto personu uzskaite un viņu veselības stāvokļa novērošana, tostarp, lūgums norādīt arī par vakcinācijas procesu atbildīgo institūciju un amatpersonas. Līdz šim valdība ir uzklausījusi informāciju par plānoto vakcinācijas gaitu prezentācijas formātā.

Savukārt partiju apvienībā "Jaunā vienotība" (JV), kuras valde šodien ar Kariņu pārrunāja aktuālo situāciju Latvijā ar Covid-19 pandēmijas izplatību un valdības rīcības plānu saslimstības ierobežošanai, norādīja, ka pilnībā atbalsta premjera nostāju, ka patlaban izšķirīgi svarīgi ir nodrošināt, lai vakcinēšanās pret Covid-19 notiek raiti, pēc ikvienam Latvijas iedzīvotājam skaidri izprotama plāna, iespējami drīz dodot iespēju saņemt vakcīnu visām sabiedrības riska grupām, tostarp pensionāriem, sociālajiem darbiniekiem un citiem.

JV piekrīt premjera viedoklim par to, ka ir jādara viss iespējamais, lai vakcinācija notiktu bez kavēšanās un visi Latvijas iedzīvotāji, kuri vēlas potēties, to varētu izdarīt vistuvākajā laikā.

Kā ziņots, šodien Latvija saņēmusi otro farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegādi - kopumā 13 650 "Comirnaty" devas, mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Pēc viņas paustā, daļa no šīm vakcīnām tiks noglabāta Valsts asinsdonoru centrā, savukārt vēl daļa - Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Aizvadītajā pirmdienā desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 vakcīnu devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

"Kopumā "Pfizer" un "BioNTech" plāno 2021.gada pirmajā ceturksnī piegādāt visu vakcīnu apjomu, ko Latvija ir pasūtījusi, un tas nodrošina vakcinēšanos līdzvērtīgi visām Eiropas Savienības valstīm," pauda Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvija pieteikusies kopumā 97 500 vakcīnas "Comirnaty" devām, ar ko pietiktu 48 750 personu vakcinācijai.

Decembra beigās desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija Viņķelei (AP) devusi divas nedēļas laika, lai novērtētu Latvijā izvēlētā Covid-19 vakcinācijas plāna efektivitāti, aģentūrai LETA sacīja JKP valdes loceklis, Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.