Menu
 

Saistībā ar uzbrukumu ASV Kapitolijam apsūdzēti vairāk nekā 150 cilvēki

  • Autors:  LETA/AFP

Saistībā ar 6.janvārī notikušajām nekārtībām ASV Kapitolijā apsūdzības federālajos noziegumos izvirzītas vairāk nekā 150 cilvēkiem, otrdien paziņojusi ASV Tieslietu ministrija.

Izmeklēšana sākta pret vairāk nekā 400 cilvēkiem, kas piedalījās nekārtībās, paziņoja Vašingtonas federālais prokurors Maikls Šervins.

Izmantojot bagātīgo videomateriālu klāstu un sociālo mediju ierakstus par nekārtībām, kā arī informāciju, kas saņemta no sabiedrības, Tieslietu ministrija sagaida, ka apsūdzēto skaits vēl pieaugs.

Lai gan daudzas no sākotnējām apsūdzībām attiecās uz sīkiem nodarījumiem, piemēram, pretlikumīgu ieiešanu Kapitolijā, prokurori tagad vairumam no 150 apsūdzētajiem pievienojuši arī apsūdzības kriminālnoziegumos.

Tostarp ir apsūdzības par uzbrukumiem policistiem un federālā darba traucēšanu, jo nekārtību dēļ likumdevējiem nācās uz laiku atlikt prezidenta Džo Baidena vēlēšanu uzvaras apstiprināšanu.

Par šīm apsūdzībām var tikts piespriests no pieciem līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Pret vairākiem apsūdzētajiem sākta arī izmeklēšana par iespējamo sazvērestību un musināšanu, par ko var tikt piespriests līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Līdz šim šādas apsūdzības izvirzītas trim cilvēkiem.

Šervins norādīja, ka tas ir nopietni, jo parāda, ka nekārtību plānošanā un īstenošanā bija iesaistītas kaujinieku grupas.

Par izmeklēšanu atbildīgais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents Stīvens D'Antuono paziņoja, ka joprojām tiek meklēta persona vai personas, kas dienā, kad notika nekārtības, novietoja divus spridzekļus pie Kapitolija. Par laimi, tie neeksplodēja.

FIB izsludinājusi 75 000 dolāru atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu notvert šo personu vai personas.

D'Antuono atklāja, ka 6.janvārī notikušais uzbrukums Kapitolijam ir viena no lielākajām lietām, ko FIB nācies izmeklēt.

Viņš sacīja, ka FIB saņēmis vairāk nekā 200 000 ziņu no sabiedrības saistībā ar nekārtībām.

ASV Pārstāvju palāta pirmdien iesniedza Senātam impīčmenta apsūdzības slēdzienu, kurā bijušais prezidents Donalds Tramps tiek apsūdzēts "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

74 gadus vecais Tramps 13.janvārī kļuva par pirmo ASV prezidentu, par kura impīčmentu divreiz nobalsojusi Pārstāvju palāta. Tas notika vienu nedēļu pirms viņa prezidentūras beigām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.