Menu
 

Foto: Saulkrastos apskatāmi 150 saules zīmes rotājumi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Pēteris Gertners Foto - Pēteris Gertners

Nedēļas nogalē Saulkrastu pilsētas viesi un novadnieki aicināti mierpilnā pastaigā sagaidīt Lielo dienu un pie Baltās kāpas apskatīt 150 Saules zīmes rotājumus jeb ķistus, ko izgatavot Saulkrastu kultūras centrs bija aicinājis ikvienu iedzīvotāju. Ķists ir viens no senākajiem rotājumiem, ko veidoja no pērnajā gadā vāktiem un žāvētiem dabas materiāliem.

Kā norādījusi Saulkrastu kultūras centra vadītāja Arta Skudrēna, pārsteidz tas, ka aicinājumam atsaucās negaidīts liels iedzīvotāju skaits, kopskaitā veidojot 150 dažādus saules zīmes rotājumus. Ķisti veidoti no krāšņām krāsu kombinācijām, kas veido pavasarīgu noskaņu un ir kā lielisks sveiciens saulei, kas pie mums Baltajā kāpā ir īpaši maģiska tieši Lielajā dienā.

Improvizētie ķisti veidoti no dažādiem materiāliem – sizala (jūras augu šķiedrām), vilnas un sintētiskās dzijas, diegiem, lentām un pavedieniem. Krāsu salikums, izmērs un stilistiskā daudzveidība skaidrojama ar katra darinātāja individuālo rokrakstu un izvēlēto motīvu – jūra, smiltis, priedes un citi iedvesmas avoti. Iespaidīgo rotu kopskatu veido dažāda izmēra rotas, līdz pat 70 cm diametrā.

Pamatekspozīciju veidoja Saulkrastu kultūras centra amatiermākslas kolektīvi – audēju kopa “Kodaļa”, lietišķās mākslas rokdarbu studija “Krustaines”, pirmsskolas izglītības iestāde “Rūķītis”, Saulkrastu Sociālās aprūpes māja un Zvejniekciema vidusskolas kolektīvi un citi Saulkrastu kolektīvi. Īpaša pašvaldības pateicība veltīta Vairai Cīrulei.

150 Saules zīmes rotājumi izkārti kokos pie Baltās kāpas un būs apskatāmi līdz pat Lieldienām. Saulkrastu kultūras centrs sagatavojis videomateriālu, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu ērti un ātri pagatavot ķistu un izrotāt savu apkārti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.