Menu
 

Sālsmaize un pandēmija: idejas, kā Jurģos droši atzīmēt pārcelšanos uz jauno mājvietu

  • Autors:  “Bonava Latvija” eksperti
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

23.aprīlī jau izsenis tiek svinēti senie latviešu pavasara svētki – Jurģi jeb Ūsiņa diena. Kad šī diena bija aizvadīta, senlatvieši pirmo reizi pēc garās ziemas ganībās laida lopus, bet pēc dzimtbūšanas atcelšanas 19. gadsimtā tā kļuva par līgumu izbeigšanās dienu, kad kalpi un nomnieki mainīja dzīvesvietu, pārceļoties pie cita saimnieka.

Tāpēc arī mūsdienās pārcelšanos uz jaunu dzīvesvietu sauc par jurģiem jeb jurģošanos. Viena no neatņemamām jurģošanās tradīcijām ir sālsmaizes ballīte: draugi un radi pirmo reizi nāk ciemos uz jauno mājvietu un dāvina rupjmaizi ar sāli, lai labi dzīvojas un nekā netrūkst, bet saimnieki lepni izrāda jauno īpašumu.

Taču ko darīt laikā, kad satikties atļauts ne vairāk kā 10 cilvēkiem divu mājsaimniecību ietvaros, turklāt tikai ārtelpās?

Ballīte tiešsaistē

Protams, pandēmijas apstākļos neiztikt bez ballītēm tiešsaistē! Daudzi jau apguvuši tādas tiešsaistes platformas kā "Zoom", "Meet", "Webex" un citas un nosvinējuši ne vienu vien ballīti attālinātā formātā. Kāpēc gan to neizmantot arī sālsmaizes svinībām?

Sagatavojiet videotūri pa jauno mājokli un nosūtiet e-pastā draugiem un ģimenes locekļiem līdz ar uzaicinājumu pievienoties ballītei tiešsaistē. Tāpat ballītes laikā varat parādīt asprātīgu, vizuāli pievilcīgu prezentāciju par savu jauno dzīvesvietu un tās apkaimi. Ļaujiet katram ģimenes loceklim pastāstīt par savu istabu vai mīļāko vietu jaunajās mājās.

Tāpat esiet gatavi parādīt viesiem tuvāk kādu telpu, interjera detaļu vai lielisko skatu no jaunā mājokļa balkona. Attālinātais formāts nav šķērslis padomāt arī par tematisku ballītes noformējumu vai īpašiem rotājumiem jaunajās mājās, kaut gan tas, visticamāk, nebūs vajadzīgs – gana daudz iespaidu sagādās arī jūsu jaunais interjers.

Individuālais video zvans

Pandēmijas laikā, kad tikšanās ar radiem un draugiem jau tā ir ierobežota, iespējams, tieši personisks video zvans "WhatsApp" ir īstais veids, kā apvienot patīkamo ar lietderīgo! Sagatavojiet sarakstu, atvēliet laiku un sazinieties ar katru, kuru būtu aicinājis uz sālsmaizi, "WhatsApp" videozvanā, lai kopā nosvinētu pārcelšanos uz jauno mājokli. Tā būs iespēja gan veltīt visu uzmanību konkrētajam cilvēkam, gan vienlaikus izrādīt savu jauno dzīvesvietu. 

Bezkontakta gardumu un dāvanu apmaiņa

Ja sālsmaize paredzēta šaurākā lokā, pirms ballītes tiešsaistē nosūtiet katram viesim pudeli sava iecienītākā dzēriena, ko pēc tam varat malkot visi kopā – gluži tāpat, kā atrodoties vienā telpā. Ja gribat uzaicināt vairāk cilvēku, laikus nosūtiet visiem sava jaunā mājokļa vārdā nosauktu īpašu kokteiļa recepti, lai svinību laikā katrs to pagatavo savās mājās un malko kopā ar pārējiem ballītes dalībniekiem.

Arī viesi var izmantot kādu no plašajām kurjerpasta iespējām, lai saimniekiem atsūtītu tradicionālo rupjmaizi ar sāli vai citu cienastu un kādu noderīgu dāvanu – vislabāk iepriekš par to pajautāt pašiem saimniekiem. Iespējams, viņiem ir konkrētas vajadzības un vēlmes, bet varbūt naudu, ko viesi būtu gatavi iztērēt par dāvanām, viņi daudz labprātāk lūgtu ziedot labdarībai. Ja tomēr vienojaties par dāvanām, bet tās negribat sūtīt pa pastu, nogādājiet tās līdz saimnieku namdurvīm paši un atstājiet tāpat, kā to dara uzņēmumi, kas izmanto bezkontakta piegādi. Tā var sagādāt arī jauku pārsteigumu!

Piebrauc, paņem, dodies prom

Šo ideju, kas aizgūta no drive in tipa preču saņemšanas punktiem, vieglāk īstenot tiem, kam ir sava māja vai pirmā stāva dzīvoklis ar atsevišķu terasi vai viegli piekļūstamu balkonu, taču, radoši padomājot, to iespējams atrisināt arī daudzdzīvokļu namu jaunajiem iemītniekiem.

Ierīkojiet drive in punktu savās mājās! Kad esat iekārtojušies jaunajā mājoklī, nofotografējiet visas telpas un izgatavojiet brošūras ar attēliem un piezīmēm, ko jūs gribētu, lai citi uzzina par jauno mājokli. To varat darīt paši, bet varat arī meklēt profesionāļu palīdzību. Novietojiet šīs brošūras ērti piekļūstamā vietā savā pagalmā līdz ar suvenīriem, ko pasniegtu saviem viesiem īstā ballītē, vai gardām uzkodām, ko viegli baudīt pa ceļam.

Aiciniet draugus un radus ierasties ar automašīnām vai velosipēdiem, paņemt brošūru un cienastu; ja atrodaties blakus savam improvizētajam drive in punktam, – pamāt ar roku un doties tālāk savās gaitās. Ja padomāsiet par atbilstošu galdiņa augstumu un ērtu piekļuvi, viesiem pat nevajadzēs izkāpt no mašīnas. Apsoliet īstu ballīti, tiklīdz tas būs iespējams, un aiciniet draugus iedvesmoties no brošūrā redzamajiem attēliem!

Sālsmaize pašiem tuvākajiem ārā

 

Ja nespējat rast svētku sajūtu bez īstiem, klātesošiem ciemiņiem, uzaiciniet labāko draugu ģimeni vai vecākus un satiecieties ārā pie jaunās mājas, ievērojot visus drošības noteikumus. Ja jums ir savs pagalms – iedzeriet aromātisku tēju vai citu dzērienu un pārrunājiet, kā plānojat iekārtot mājas apkārtni. Ja sava pagalma nav, dodieties pastaigā pa vietējo apkaimi, lai to labāk iepazītu.

Parādiet viesiem sava jaunā mājokļa logus un pārvērtiet to par aizraujošu spēli: piemēram, lieciet ciemiņiem, redzot tikai ēku, logus vai balkonu, uzminēt, kā izskatās jūsu mājās. Sarūpējiet jaukas balvas par pareizajām atbildēm un beigās parādiet visiem video vai uzdāviniet brošūru, lai ciemiņi paši pārliecinās, cik lieliski pie jums izskatās!

Ciemošanās pandēmijas laikā nav atļauta mūsu pašu drošības labad, toties tā jūs iegūstat vairāk laika, lai sagatavotos īstai sālsmaizes ballītei, tiklīdz tas būs atļauts! Nereti vēlme dalīties priekā par jaunieguvumu ir tik liela, ka sālsmaize paiet uz kartona kastēm pustukšā istabā, drudžaini mēģinot atcerēties, kur iepakotas dakšiņas vai papildu glāzes. Ļaujieties laika plūdumam, iejūtieties jaunajā mājvietā un iekārtojiet to līdz pēdējai detaļai, lai tad, kad atkal drīkstēs uzņemt viesus, varētu šīs telpas izrādīt patiesā saimnieka lepnumā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.