Menu
 

Saeimas Ārlietu komisija aicina ES un NATO stingri reaģēt uz Krievijas izlūkdienestu noziedzīgajām darbībām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimas Ārlietu komisija piektdien pieņēma paziņojumu par solidarizēšanos ar Čehiju, aicinot Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis vienoties par koordinētu rīcību, lai stingri reaģētu uz Krievijas izlūkdienestu destruktīvajām, pret Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu interesēm un drošību vērstajām darbībām un veiktu nepieciešamos atbildes pasākumus, pavēstīja Saeimas preses dienestā.

Paziņojumā augsti vērtēta Čehijas atbildīgo dienestu veiktā plašā un padziļinātā izmeklēšana un sniegtie pilnvērtīgie un skaidrie secinājumi, kas apliecina Krievijas Federācijas Militārā izlūkošanas dienesta iesaisti 2014.gadā pastrādātajos noziegumos.

Komisijas deputāti paziņojumā uzsver, ka šie Krievijas Militārās izlūkošanas dienesta noziegumi izdarīti neatkarīgas un suverēnas valsts – Čehijas – teritorijā, tādējādi rupji pārkāpjot Vīnes Konvenciju par diplomātiskajiem sakariem.

Deputāti paziņojumā pauž atbalstu Čehijas varas iestāžu lēmumiem un atbildes pasākumiem, kas īstenoti, izraidot 18 Krievijas amatpersonas, kuras identificētas kā tās izlūkdienestu darbinieki, kā arī pasākumiem, ko Čehija īstenos turpmāk.

Dokumentā arī nosodīta Krievijas Federācijas nesamērīgā atbildes reakcija – 20 Čehijas vēstniecības Maskavā darbinieku izraidīšana, kā arī pret Čehiju vērstie draudi. Tāpat deputāti paziņojumā pauž bažas par destabilizējošām darbībām, kuras Krievija turpina ES un NATO dalībvalstu suverēnajās teritorijās.

“Krievijas dienestu darbības Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīs ir destabilizējošas, pat klaji noziedzīgas, un Krievija jau ilgstoši šādā veidā klaji pārkāpj sev saistošās starptautiskās vienošanās un savstarpējā cieņā balstītu starpvalstu attiecību veidošanas normas. Lai gan šī uzvedība gadu gaitā kļuvusi teju sistēmiska, ir jāapzinās, cik nopietni ir Čehijas atbildīgo dienestu secinājumi par 2014.gada notikumiem Vrbetices munīcijas noliktavā, kurā gāja bojā divi cilvēki,” uzsvēris Saeimas komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.