Menu
 

Istaba zem lapotnes: kā izvēlēties piemērotākās dārza mēbeles? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ingus Laumanis, tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” sporta, tūrisma un dārzniecības kategorijas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vasarai dārzā piestāv nesteidzīgi rīti un laiski vakari, ko baudīt ar aromātiskas tējas tasi vai glāzi limonādes. Ērtas dārza mēbeles šos jaukos brīžus var padarīt vēl tīkamākus. Kādas dārza mēbeles un pēc kādiem kritērijiem izvēlēties? Vai līdz ar mēbeļu iegādi darbs padarīts, vai tomēr mēbelēm vajadzīga īpaša kopšana, lai tās ilgi kalpotu?

Dažādi krēsli, vienādi principi

Galds un divi krēsli – tā ir dārza klasika jeb vasaras mēbeļu iztikas minimums, kas atkarībā no pircēja vēlmēm, paradumiem un rocības var izaugt līdz lielam galdam ar četriem vai vairāk krēsliem, solam, šūpuļkrēsliem un pat dīvāniem.

Āra mēbeles parasti tiek piedāvātas komplektos, bet bieži cilvēki iegādājas arī atsevišķas mēbeles no vienas kolekcijas. Komplektā parasti ietilpst divi atpūtas krēsli un galds vai dīvāns un galds, kam papildus var iegādāties arī krēslus un citas mēbeles. Izvēloties nepilnu komplektu, jāpievērš uzmanība dizainam un krāsām – ja vēlāk gribēsiet to papildināt, jaunās mēbeles būs jāpielāgo esošajam risinājumam. Ne velti dārza mēbeļu komplekti parasti tiek piedāvāti neitrālās, dabiskās krāsās, ko var atsvaidzināt ar polsterējumu. Ja ilgstoši pavadāt laiku ārā, dīvāns vai stūra dīvāns ir lieliska izvēle, kas ļauj iekārtoties tikpat ērti kā iekštelpās. Stūra dīvāni ārtelpām pieejami arī saliekamā variantā – no diviem mazākiem dīvāniņiem, ko viegli savienot.

Ja dārza mēbeles vajadzīgas vien dažreiz vai arī bieži jāpārvieto, labs risinājums ir saliekamās mēbeles, ko var glabāt nojumē vai  piebūvē. Tas ir svarīgi arī mazos pagalmos, kur dārgs katrs centimetrs un jau tā nelielo mauriņu ikdienā negribas piekraut ar mēbelēm.

Vēl būs vajadzīgs arī polsterējums, sevišķi pītām un metāla mēbelēm – tas ļaus sēdētājam izvairīties no neērtībām, ko sagādā pārāk cieta virsma, saskare ar nepatīkami aukstu vai karstu materiālu un pinuma iespiedumi ādā. Mēbeles, sevišķi dārza dīvānus, ir iespējams iegādāties ar jau gatavu polsterējumu, bet spilvenus un mīkstas atzveltnes var nopirkt arī atsevišķi.

Tomēr visām dārza mēbelēm ir kas kopīgs – tās pastāvīgi vai vismaz lielākoties atradīsies zem klajas debess, kur būs pakļautas saules un mitruma iedarbībai. Tāpēc galvenais kritērijs, izvēloties dārza mēbeles, ir materiāls, no kura tās izgatavotas.

Plastmasa

Plastmasas dārza mēbeles ir viens no populārākajiem risinājumiem vairāku iemeslu dēļ. Par pieejamu cenu savā dārzā var ierīkot gan klasisku atpūtas stūrīti ar atzveltnes krēsliem, gan sauļošanās vietu ar garo pludmales  krēslu, turklāt tas var izskatīties patiešām eleganti, sevišķi savienojumā ar citiem materiāliem – vieglām metāla vai tekstila detaļām. Turklāt nebūs liela nelaime, ja mēbeles ziemu pārlaidīs zem klajas debess – plastmasas mēbeles bez deformācijas var izturēt gan vasaras karstumu, gan ziemas salu, tās nebiedē lietus, tāpēc šis risinājums piemērots tad, ja trūkst vietas mēbeļu uzglabāšanai iekštelpās (tas gan neattiecas uz polsterējumu).

Tiesa, šis nav ilgmūžīgākais risinājums. Plastmasas mēbeles ir viegli saskrāpēt, bet skrāpējumos sakrājas netīrumi, tāpēc mēbeles zaudē glīto izskatu, bet salabot salauztu kāju vai galda virsmu ir gandrīz neiespējami. Toties kopšana ir izcili vienkārša – pietiek ar mitru drānu, bet, ja virsma ļoti netīra, var ņemt talkā universālu virtuves tīrīšanas līdzekli.

Koks

Koka mēbeles dārzā iederas sevišķi labi, jo būtībā atrodas savā dabiskajā vidē – starp kokiem, putniem un zālājiem. Dabisko krāsu un apdaru daudzveidība ļauj koka mēbeles integrēt jebkurā ainavā. Turklāt koks ir ne tikai vizuāli pievilcīgs, bet arī taustei patīkams, “silts” un izturīgs materiāls.

Tiesa, koku ietekmē laikapstākļi, tāpēc rudenī un ziemā koka mēbeles ieteicams neatstāt laukā, un tās arī regulāri jāpārklāj ar speciālu aizsarglīdzekli –  eļļām vai aizsarglaku. Ja kāda vieta tomēr cietusi, to var noslīpēt, attīrīt no putekļiem, ja nepieciešams, pārklāt ar tonējošu līdzekli un, visbeidzot, ar  aizsarglakas kārtu.

Metāls

Pirmais, kas nereti nāk prātā, domājot par metāla mēbelēm, ir grezni kalti, romantiski, bet ļoti smagi čuguna vai dzelzs krēsli dārza ēnainākajā nostūrī. Tas nenoliedzami izskatās krāšņi, un šādas mēbeles ir teju nenolietojamas – atliek vien reizi 2–3 gados pārklāt tās ar pretkorozijas krāsu. Tomēr jārēķinās, ka kaltas dzelzs mēbeles būs pamatīga investīcija, ko gan tad arī varēs atstāt mantojumā nākamajām paaudzēm.

21.gadsimts piedāvā savu interpretāciju par metāla mēbelēm – tās ir mūsdienīgas, elegantas, tīrām līnijām, kombinētas ar koku, koka apdares elementiem, plastmasu vai mīkstiem spilveniem. Nevajag novērtēt par zemu alumīnija konstrukcijas – alumīnijs nebaidās no rūsas, ir viegls un krietni lētāks par kaltas dzelzs priekšmetiem.

Pinumi

Pīto mēbeļu grupā vispopulārākās ir rotangas mēbeles, mākslīgā rotanga un klūgu pinumi. Rotangas mēbeles lielākoties saistās ar tropiskām noskaņām un ne velti: rotanga ir dabisks materiāls, ko iegūst no mizotiem, izkaltētiem rotangpalmas kātiem, kas aug Dienvidaustrumāzijas tropos. Tai piemīt unikālas īpašības – rotangpalmas zariem ir pilnīgi gluda virsma bez mezgliņiem, un, lai cik gari arī izaugtu, tie visā garumā saglabā aptuveni vienādu diametru.

Rotangas mēbeļu ražošana, kas agrāk bija amatnieku darbs, mu kļuvusi industriāla, un tas var ievērojami samazināt šo mēbeļu cenu. Rotangas mēbeles var būt tikpat ilgmūžīgas kā ozolkoka mēbeles, vienīgi tās ir labi jākopj. Šis materiāls ir trausls, piemērots saulainam klimatam, to nedrīkst pakļaut lietus un aukstuma iedarbībai. Pirms lietošanas mēbelēm jābūt pilnīgi sausām, citādi tās var deformēties vai saplīst. Tīrīšanai vispiemērotākais ir putekļsūcējs ar mēbeļu slotiņu, un virsmas var arī noslaucīt ar vieglā sālsūdenī samitrinātu drānu.

Mākslīgā rotanga izskatā neatpaliek no dabiskās radinieces – iespējams panākt tos pašus sarežģītos vijumus un radīt ne mazāk tropisku noskaņu. Šis ir vieglā svara kategorijas materiāls, to ir vienkārši kopt, bet rezultātā iegūsiet izturīgu, ilgmūžīgu mēbeli.

Savukārt izvēloties klūgu pinumu, jārēķinās, ka katra dārza mēbele ir roku darbs, tāpēc tās cena ir atbilstoši augsta. Toties savā īpašumā iegūsiet izturīgu, dabisku, vizuāli pievilcīgu, vieglu priekšmetu. Gan rotangas, gan klūgu pinuma mēbeles ir piemērotas novietošanai apjumtās terasēs un lapenēs, zālāja vidū tās iznesot tikai patiešām siltās un skaidrās vasaras dienās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.