Menu
 

Maskava: Talibi kontrolē divas trešdaļas no Afganistānas robežas ar Tadžikistānu

  • Autors:  LETA/AFP

Talibi kontrolē aptuveni divas trešdaļas no Afganistānas robežas ar Tadžikistānu, piektdien paziņojusi Krievija, aicinot visas puses Afganistānā izrādīt savaldību.

Savukārt talibi šodien paziņojuši, ka kontrolē jau 85% Afganistānas teritorijas. Taču talibu apgalvojumiem neatkarīgu apstiprinājumu nav iespējams iegūt.

"Mēs esam novērojuši asu spriedzes pieaugumu uz Afganistānas un Tadžikistānas robežas. Talibu kustība ātri okupēja lielu daļu robežas rajonu un pašreiz kontrolē aptuveni divas trešdaļas robežas," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova.

Viņa sacīja, ka Maskava ir gatava īstenot papildu pasākumus, lai novērstu agresiju pret savu sabiedroto Tadžikistānu, un aicināja visām pusēm "izvairīties no spriedzes radīšanas ārpus valsts".

Talibi piektdien arī paziņoja, ka sagrābuši savā kontrolē lielāko robežšķērsošanas punktu ar Irānu.

Talibiem turpinot uzbrukumus Afganistānā, šomēnes vairāk nekā 1000 Afganistānas karavīru aizbēga uz Tadžikistānu.

Afganistānas varasiestādes solījušas atgūt kontroli pār visiem apgabaliem, kurus sagrābuši talibi, un nosūtījuši simtiem karavīru cīņā ar talibiem valsts ziemeļos.

Kaujas Afganistānas ziemeļos likušas Krievijai slēgt savu konsulātu Mazārešarīfā, kas ir viena no lielākajām Afganistānas pilsētām netālu no robežas ar Uzbekistānu.

Talibu delegācija pašreiz atrodas Maskavā un sniedza preses konferenci. Tajā talibu delegācijas vadītājs Šahabudins Delavars pavēstīja, ka talibi kontrolē 85% Afganistānas teritorijas, tostarp aptuveni 250 no 398 Afganistānas rajoniem.

"Visas administratīvās iestādes un slimnīcas šajā teritorijā turpina darboties. Mēs nodrošinām to funkcionēšanu," paziņoja Delavars.

Viņš apgalvoja, ka ASV spēki aizgājuši no Afganistānas, jo talibiem izdevies pārliecināt tautu nostāties savā pusē islāma vārdā.

"Savienotās Valstis bija spiestas pamest mūs teritoriju," sacīja Delavars.

Viņš piebilda, ka talibi, vienojoties ar ASV, nav apņēmušies neuzbrukt administratīvajiem centriem. Taču vienlaikus viņš apgalvoja, ka nemiernieki nepārņems tos ar spēku.

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien aizstāvēja ASV spēku izvešanu no Afganistānas, bet atzina, ka Kabulas spējas saglabāt kontroli pār visu valsts teritoriju ir mazticamas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.