Menu
 

Afganistānas Kandahāras provincē tūkstošiem ģimeņu pamet mājas

  • Autors:  LETA/AFP

Afganistānas Kandahāras provincē pēdējā mēneša laikā vairāk nekā 22 000 ģimeņu pametušas savas mājas, bēgot no kaujām un cenšoties patverties drošākos rajonos, svētdien paziņojušas provinces varasiestādes.

Kopš ASV un citas NATO valstis maijā sāka izvest no Afganistānas savus karavīrus, vairākās provincēs, tai skaitā Kandahārā, talibi izvērsuši ofensīvu, kuras gaitā sagrābuši aptuveni pusi valsts rajonu, ieņēmuši robežkontroles punktus un ielenkuši provinču galvaspilsētas.

Vietējās varasiestādes izveidojušas četras bēgļu nometnes, lēšot, ka viņu kopējais skaits sasniedz aptuveni 154 000.

Kā ziņu aģentūrai AFP stāstījis Kandahāras iedzīvotājs Hafizs Mohammads Akbars, viņš ar savu divdesmit cilvēku ģimeni patvēries bēgļu nometnes teritorijā, kur nav labierīcību, bet viņu pamesto māju tikmēr pārņēmuši savā rīcībā talibi.

Svētdien kaujas turpinās Kandahāras pievārtē un vietējie ļaudis raizējas, ka tuvāko dienu laikā tās var pieņemties spēkā.

"Dažu drošības spēku, tai skaitā policijas, nolaidība ļāvusi talibiem pienākt tik tuvu," izteicies provinces gubernatora vietnieks Lalajs Dastagēri. "Mēs tagad cenšamies organizēt paši savus drošības spēkus."

Kandahāra ar 650 000 iedzīvotājiem ir otrā lielākā Afganistānas pilsēta pēc Kabulas. Kandahāras province Afganistānas dienvidos bija talibu režīma atbalsta centrs laikā no 1996. līdz 2001.gadam, kad "Taliban" pārvaldīja Afganistānu.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" ziņo par vardarbību pret civiliedzīvotājiem talibu ieņemtajos apvidos, tai skaitā Spinboldakas pilsētā netālu no Pakistānas robežas, ko talibu kaujinieki ieņēmuši šomēnes.

"Talibu līderi noliedz atbildību par jebkādiem pārkāpumiem, taču aizvien pieaugošās liecības par cilvēku izraidīšanu,  patvaļīgu aizturēšanu vai nogalināšanu viņu kontrolētajos rajonos sēj iedzīvotājos bailes," norādījusi organizācijas Āzijas nodaļas direktore Patrīcija Grosmane.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.