Menu
 

VID saņēmis 48 989 iesniegumus par prognozētiem maziem ienākumiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz pirmdienai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) no saimnieciskās darbības veicējiem ir saņemti 48 989 iesniegumi par prognozēto ienākumu zem 1500 eiro ceturksnī, pavēstīja VID pārstāvji.

Kopumā Latvijā ir reģistrētas 84 903 pašnodarbinātas personas, tajā skaitā, 3971 ir pašnodarbinātais - autoratlīdzības saņēmējs.

Jau ziņots, ka pašnodarbinātie un autoratlīdzības saņēmēji, kas prognozē mazus ienākumus, var izvēlēties nemaksāt minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas.

VID aicināja tos saimnieciskās darbības veicējus, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātājus, un autoratlīdzību saņēmējus, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākums turpmāk šogad nesasniegs 1500 eiro katrā ceturksnī, līdz 15.jūlijam informēt par to VID.

"Ja ienākums nesasniedz 1500 eiro ceturksnī, tad saimnieciskās darbības veicēji maksās obligātās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai vismaz 10% apmērā un minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas drīkst neveikt," pauda VID.

Iesniegumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) bija jāiesniedz līdz šā gada 15.jūlijam par šā gada trešo ceturksni un līdz 15.oktobrim par ceturto ceturksni. Iesniegumu par trešo un ceturto ceturksni varēja iesniegt arī vienlaicīgi, bet līdz šā gada 15.jūlijam.

Iesniegumu jāaizpilda brīvā formā un jāiesniedz EDS sadaļā "Sarakste ar VID".

Iesniegumā jānorāda laika periods, par kuru prognozē ienākumus - konkrētus mēnešus vai ceturkšņus, kad ienākums nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī.

Tie cilvēki, kuri plāno sākt saimniecisko darbību pēc šā gada 1.jūlija, iesniegumu varēja iesniegt vienlaikus ar reģistrāciju VID.

"Savlaicīga iesnieguma iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinās minimālās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam, vai autoram, arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību," informēja VID.

Savukārt autoratlīdzību saņēmēji un saimnieciskās darbības veicēji, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kas prognozē nelielus ienākumus - mazāk par 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī - un izvēlas stiprināt savas sociālās garantijas, turpmāk maksās minimālās obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensijas apdrošināšanai 10% apmērā no starpības starp 1500 eiro un deklarēto ienākumu.

Veicamās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām cilvēks saņems VID EDS.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.