Menu
 

VI: Vecumam neatbilstoša Covid-19 vakcīna vairumā gadījumu izmantota teju pilngadīgiem pusaudžiem

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Vecumam neatbilstoša Covid-19 vakcīna vairumā gadījumu izmantota teju pilngadīgiem pusaudžiem, turklāt īsi pēc pošu veikšanas tikusi apstiprināta tās lietošana jauniešiem, pārbaudē par vecumam neatbilstošu vakcināciju pret Covid-19 secinājusi Veselības inspekcija (VI).

Portāls "nra.lv" vēstīja, ka daži pusaudži saņēmuši tiem neatbilstošas jeb speciālistu neieteiktas vakcīnas. Nacionālā veselības dienesta izstrādātajā Vakcinācijas rokasgrāmatā noteikts, ka vakcinācijai pret Covid-19 pusaudžiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem pašlaik ir divas Eiropā reģistrētas vakcīnas - "Pfizer/BioNTech" un "Moderna", bet pārējās reģistrētās un Latvijā pieejamās vakcīnas pret Covid-19 "Astra Zeneca" un "Janssen" pašlaik ir apstiprinātas lietošanai tikai pieaugušajiem no 18 gadu vecuma. Portāls rakstīja, ka daži par 12 gadus jaunāki pusaudži tomēr vakcinēti ar "Astra Zeneca" un "Janssen" vakcīnām.

VI aģentūru LETA informēja, ka pārbaudē secināts, ka vairāk nekā pusē gadījumu pusaudžiem vēl pirms oficiālā lēmuma izmantota "Moderna" vakcīna, kas jūlijā beigās apstiprināta jauniešu vakcinācijai. Divās trešdaļās gadījumu neatbilstošas vakcīnas saņēmuši 17 gadu veci jaunieši, tostarp īsi pirms pilngadības.

Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegtajiem datiem par vecumam neatbilstošu vakcīnu pret Covid-19 ievades gadījumiem, VI ir veikusi pārbaudes vairākos vakcinācijas centros, ārstniecības iestādēs un sazinājusies arī ar atsevišķām ģimenes ārstu praksēm.

Veiktajās pārbaudēs VI konstatēja vairākus riskus, kurus vakcinācijas pakalpojuma veicēji sākotnēji nebija atpazinuši un kas radīja vakcīnu sajaukšanas risku, piemēram, vakcinācijas kabinetos vienlaikus tika izmantotas dažādu ražotāju vakcīnas un vakcinācijas apliecības dažādu ražotāju vakcīnām bija vienā krāsā, nepilngadīgie netika īpaši atzīmēti vakcinācijas sarakstā, kā arī nosakot personas vecumu, netika pievērsta uzmanība dzimšanas datumam un mēnesim, bet tikai dzimšanas gadam.

Pārbaudēs atklājušies arī vairāki gadījumi, kad e-veselības sistēmā kļūdaini norādīts ievadītās vakcīnas nosaukums - jaunietis saņēmis tam paredzēto vakcīnu, bet sistēmā kļūdaini ievadīts citas vakcīnas nosaukums. Šie ieraksti e-veselības sistēmā esot izlaboti.

Izskatot katru veiktās vakcinācijas faktu atsevišķi, vienā gadījumā pusaudža māte esot uzstājusi uz bērna vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu. VI atgādina, ka gan "AstraZeneca", gan "Johnson & Johnson" vakcīnas, kas paredz vienu vakcīnas devu, lai saņemtu Covid-19 sertifikātu, šobrīd lietot jauniešu vakcinācijā nav ieteicams.

Vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji pēc inspekcijas pārbaudēm ir ieviesuši papildu pacientu drošības pasākumus, lai šādu gadījumu riskus maksimāli mazinātu, uzsver VI. Ieviestas nepieciešamās atpazīstamības zīmes un pēc katra gadījuma notiek proaktīva vakcinācijas pakalpojuma sniedzēja saziņa ar vecākiem un ģimenes ārstiem, lai nodrošinātu veselības stāvokļa novērošanu.

NVD vēl vērtē minētos gadījumus un atgādina, ka, konstatējot atkārtotus vecumam neatbilstošas vakcīnas pret Covid-19 izmantošanas gadījumus, vakcinācijas pakalpojuma sniedzējam noslēgtā līguma ietvaros tiks piemērots sods līdz 10% apmērā no iepriekšējā mēneša izpildes.

Pēc VI veiktajām kontrolēm vakcinācijas vietās Slimību profilakses un kontroles centrs nosūtīja abām ģimenes ārstu asociācijām vēstuli ar atgādinājumu par normatīviem atbilstošu bērnu un pusaudžu vakcināciju pret Covid-19. VI turpina vakcinācijas procesa uzraudzību, tostarp jauniešu vakcināciju un pārbaudes visās vakcinācijas vietās - ārstniecības iestādēs un tirdzniecības centros.

Vakcinācijas pakalpojuma sniedzējam, pēc VI paustā, ir jānodrošina, ka jaunieša ģimenes ārsts ir informēts par viņa pacienta vakcināciju ar vecumam neatbilstošu vakcīnu. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras sniegto informāciju līdz šim saņemta viena sūdzība par blaknēm pēc "Johnson & Johnson" vakcīnas saņemšanas 17 gadus vecam pusaudzim (paaugstināta ķermeņa temperatūra un citi gripai līdzīgi simptomi). Citos gadījumos sūdzības par blaknēm vai nevēlamām reakcijām pēc vakcinācijas nav saņemtas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.