Menu
 

Aptauja: Latvijas iedzīvotājus iepriecina daba, socializēšanās un iepirkšanās klātienē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Puse no Latvijas iedzīvotājiem atzīst, ka pēdējā laikā jūtas priecīgi. Vienlaikus pusi aptaujāto neiepriecina rudens – gada tumšākā laika – tuvošanās. Prieku Latvijas iedzīvotāji pamatā rod pie dabas, kontaktējoties ar draugiem un tuviniekiem, kā arī iespējā iepirkties klātienē, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja par prieku Latvijas sabiedrībā.

52% no Latvijas iedzīvotājiem pēdējā mēneša laikā ir jutušies priecīgi un 38% - laimīgi. Savukārt noraizējušies un bēdīgi ir bijuši attiecīgi 39% un 24% respondentu.

Priecīgas biežāk jūtas sievietes (57%), jauni cilvēki vecumā no 18-24 gadiem (72%), kurzemnieki (60%), vidzemnieki (57%) un rīdzinieki (54%).

Lielāko daļu respondentu pēdējā mēneša laikā ir iepriecinājusi brīvā laika pavadīšana pie dabas (63%), labi laika apstākļi (60%) un tikšanās ar draugiem klātienē (53%). 50% respondentu ir iepriecinājušas sarunas ar citiem ģimenes locekļiem, 28% - pasākumu apmeklēšana klātienē, 25% - ēdiena gatavošana mājās, 24% - panākumi darbā un 21% - iespēja iepirkties veikalos klātienē.

Pēc pandēmijas ierobežojumu atcelšanas veikalos mēs pamatā varam sastapt pozitīvi noskaņotus cilvēkus – gandrīz puse jeb 45% no visiem aptaujātajiem iedzīvotājiem norāda, ka iepirkšanās viņiem biežāk rada pozitīvas emocijas, un vēl 28% iepirkšanās rada pozitīvas un negatīvas emocijas apmēram vienlīdz bieži. Tas ir pozitīvs signāls tirgotājiem, kam būtu jāpiedomā par šī pozitīvā noskaņojuma uzturēšanu un veicināšanu.

Iepirkšanās daudziem mēdz būt “mazais ikdienas prieks”. Uz jautājumu, kas tieši rada prieku iepirkšanās procesā, aptaujātie atzinuši, ka priecājas par cenu ziņā izdevīgu iepirkšanos (56%), kvalitatīviem pirkumiem (50%), ātru un ērtu iepirkšanos (48%). Cenu ziņā izdevīga iepirkšanās ir svarīga visām sabiedrības grupām, bet kā īpaši būtisku to uzsver sievietes (64%), jaunieši vecumā 18-24 gadi (65%) un rīdzinieki (61%).

Saprotams, ka šis aspekts ir ļoti būtisks cilvēkiem ar zemiem ienākumiem (62%), bet interesanti, ka arī cilvēkiem ar augstiem ienākumiem izdevīgi iepirkties ir svarīgi – to atzīst 53% aptaujāto, kas pieder pie 20% visturīgāko iedzīvotāju, norāda aptaujas rīkotāji.

Iespēja iepirkties klātienē, kuras trūkumu īpaši jutām gada sākumā pandēmijas dēļ, dara prieku 29% iedzīvotāju – vairāk tas patīk sievietēm (35%), senioriem (36%), Kurzemē un Zemgalē dzīvojošajiem (33%).

“Man šķiet, ka laimīgas dzīves noslēpums lielā mērā ir spēja apzināti priecāties par mazajām dzīves lietām un notikumiem. Prieks ir apzināti jāmeklē, jo, ja mēs to neiemācāmies, dzīve var kļūt grūti izturama. Atbildes uz jautājumu, kur cilvēki rod prieku, tieši to mums arī rāda: uzspīdēja saulīte – jauki, priecājamies par dabas skaistumu, atvēra veikalus – priecīgi, jo iepriekš bija ciet un klātienē iepirkties nevarēja. Iepirkšanās vispār ir viens no tipiskiem mazajiem ikdienas priekiem, kas daudziem palīdz iekrāsot ikdienu, protams, nepārkāpjot samērības robežas. Bet tie, kas gaida lielo laimi un prieku, visticamāk, to arī nekad nesagaidīs,” aptaujas rezultātus komentēja pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.