Logo
Drukāt šo lapu

Ādažu novadam izraudzīts jaunais ģerbonis ar zelta Dortmaņa lobēlijas ziedu

Ilustrācija - adazi.lv Ilustrācija - adazi.lv

No 2.februāra stājies spēkā Valsts heraldikas komisija apstiprinātais Ādažu novada jaunais ģerbonis, informēja pašvaldība.

Ģerboņa fonam izraudzīta zila un sudraba krāsa. Sudraba laukā ir zila smaile, uz tās zelta Dortmaņa lobēlija ar diviem sudraba ziediem ševrona veidā un vienu tādu pašu ziedpumpuru.

Idejas novada ģerbonim iesūtīja iedzīvotāji, kuri aicināja akcentēt Ādažu novada ūdens bagātības, Gauju, jūru un ezerus.

Pašvaldības izsludinātajā iedzīvotāju aptaujā lielāko atbalstu ieguva variants ar dzirnavu ratu un Dortmaņa lobēliju, un otrs variants, kurā attēlota Dortmaņa lobēlija ar Gaujas ieteku jūrā. Uzklausot Valsts Heraldikas komisijas ieteikumus, pašvaldība nolēma apstiprināšanai virzīt otro variantu, atbilstoši rekomendācijām, nedaudz to pilnveidojot.

Ādažu novada ģerbonis esot pirmais apstiprinātais ģerbonis pēc teritoriālās reformas Latvijā. Heraldiskais mākslinieks Edgars Sims ģerbonī izmantojis trīs krāsas - zilu, sudraba un zelta. Uz zilās smailes, kas simbolizē Gaujas satikšanos ar jūru, attēlota Latvijas teritorijai unikālā Dortmaņa lobēlija.

Sudrabs simbolizē patiesību un atklātību, zelts - cēlsirdību un bagātību, savukārt zilā krāsa ir Gaujas un jūras satikšanās vieta, kas norāda arī uz ūdens bagātību novadā.

Kā skaidro pašvaldība, iepriekšējie Carnikavas un Ādažu ģerboņi ar nelielām korekcijām ģerboņa vairogā turpmāk kalpos kā Carnikavas un Ādažu pagastu ģerboņi.

Kā liecina informācija vietnē "Latvijasdaba.lv", Dortmaņa lobēlija neliels vai vidējs lobēliju dzimtas ūdensaugs, kas ūdenstilpes gruntī nostiprinās ar tievām bārkšu saknēm. 

Augs Latvijā satopams reti un nevienmērīgi, pārsvarā Rīgas un Ventspils apkārtnē. Dortmaņa lobēlija ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā 1.kategorijā.

Aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija liecina, ka Dortmaņa lobēlija sastopama Ādažu novada Ummja ezerā. Lai šo augu aizsargātu Dabas aizsardzības pārvalde no 1.jūnija līdz 15.augustam ik gadu nosaka peldēšanās aizliegumu minētajā ūdenstilpē, taču prakse rāda, ka ik gadu ļoti liels cilvēku skaits šo liegumu pārkāpj.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024