Menu
 

Karikatūra. Kara laiks un žurnālisti Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Ilustrācija - Agris Liepiņš Ilustrācija - Agris Liepiņš

Arvien vēršas plašumā valdības ministra Arta Pabrika un mediju vides diskusija par LTV7 pārraidīto interviju ar žurnālistu Leonīdu Ragozinu.

Kā zināms, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) publiskā vēstulē, kuru nosūtījis Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP) un Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), kritizē LTV7 pārraidīto interviju ar žurnālistu Leonīdu Ragozinu, kurš dzīvo Latvijā un iepriekš ir sadarbojies ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru “Re:Baltica”.

Pabriks vēstulē Ragozinu nosauc par iespējamu Krievijas ietekmes aģentu, kurš atskaņo Krievijas propagandas vēstījumu par karu Ukrainā, atzīmējot, ka šāda satura pārraidīšana Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem neļauj iegūt objektīvu informāciju, bet turpina ierobežot dezinformāciju.

“Šādas personas aicināšana un Latvijas valsts publiskās platformas nodrošināšana Krievijas viedokļa paušanai ir uzskatāma par demokrātijas principu zaimošanu. Vai varam iedomāties, ka Otrā pasaules kara laikā Lielbritānijas medijos tiktu intervēti nacistiskās Vācijas aģenti?” pauž ministrs.

Pabriks arī norāda, ka, Aizsardzības ministrijas ieskatā, sabiedrisko mediju būtība ir nodrošināt tādu saturu, ar kura palīdzību tiek veicināta sabiedrības integrācija un valsts demokrātisko pamatvērtību aizstāvība neatkarīgi no tā, kādā valodā tas tiek pasniegts.

Pabrika viedoklim piekrīt laikraksta “Diena” galvenais redaktors Gatis Madžiņš: “Pērties par pēdējo Rogozina interviju detaļās ir svarīgi, bet aiz detaļām pazūd mežs. Čalis ir ilgstošs beznosacījuma kremlins. Ir melnbalts laiks. Starptoņu nav. Un man ir kauns par atsevišķiem kolēģiem. Apmaldījušies misijā. Labākajā gadījumā.”

“Neatkarīgās Rīta Avīzes” komentētājs Bens Latkovskis norāda: “Jau vairāk nekā nedēļu sociālajos tīklos notiek “cepiens” par Ukrainas bruņoto spēku izlases vienības “Azov” apmelotāja, Krievijas pilsoņa Leonīda Ragozina aicināšanu uz sabiedriskā medija raidījumiem. Šobrīd, kara apstākļos, ņemot vērā Ragozina iepriekšējos, saturiski tā dēvētajam Kremļa naratīvam tuvos izteikumus par Ukrainu, daudziem šīs viņa performances šķiet nepieņemamas. Kaut vai aiz cieņas pret tiem “Azov” kaujiniekiem, kas ielenkti, necilvēcīgos apstākļos cīnās ar Krievijas ordām Mariupolē.”

Savukārt asus iebildumus Pabrikam paudusi Latvijas Televīzijas galvenā redaktore Sigita Roķe, kura uzskata, ka ministrs iejaucas neatkarīgu mediju darbā. Vēstule viņu esot pārsteigusi. Roķe uzsver: “Krievu žurnālists Ragozins tiek nosaukts par ārvalstu ietekmes aģentu. Ja viņš ir aģents, ja viņš pārkāpj likumu, ja viņš ir aicinājis uz karu vai kaut ko tam līdzīgu, tas būtu drošības dienestu uzdevums ar šādu cilvēku tikt galā. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, Ragozins ir nosodījis karu Ukrainā, līdz ar to mēs neredzam nekādu iemeslu, kāpēc ar viņu nevarētu runāt. Vēl jo vairāk – redakcionālais pamatojums, kāpēc Latvijas Televīzija ar šo cilvēku runāja, bija skaidri norādīts jau raidījuma sākumā, proti, ka tas ir raidījums, kur vadītājs runā ar Krievijas neatkarīgiem žurnālistiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par to, kas šobrīd notiek karā Ukrainā.”

Savs viedoklis ir arī Anitai Braunai, Latvijas Radio galvenajai redaktorei: “Pabrika vēstulei varētu nepiešķirt tik lielu svaru, ja sociālajos tīklos nedarbotos orda, kas sistemātiski uzbrūk un vajā gan sabiedrisko, gan privāto mediju žurnālistus, kuri pauž no viņiem atšķirīgus viedokļus par jebko. Ministra vēstule perfekti iegulstas viņu izplatītajā vēstījumā, ka sabiedriskajiem medijiem nevar uzticēties. Kvalitatīvo mediju pataisīšana par fake news media bija paņēmiens, ko savā kampaņā un prezidentūras laikā plaši izmantoja Donalds Tramps, taču tas nav viņa izgudrojums. Svarīgākos preses izdevumus par “melu presi” sauca un tīrajai tautas gribai pretstatīja jau nacisti. Palasiet Gebelsa sekretāres atmiņas, kas izdotas arī latviski.”

Visus izteikumus par šo tēmu nav iespējams publicēt, taču būtiski ir tas, ka elektroniskos medijus uzraugošās institūcijas SEPLP un NEPLP, kam aizsardzības ministrs vēstuli ir nosūtījis, vismaz pirmšķietami ir pretējās pozīcijās. NEPLP ir uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietu par iespējamu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu LTV7 raidījumā “TČK”, kurā piedalījās bijušais “Re:Baltica” stratēģijas virziena noteicējs Leonīds Ragozins, bet SEPLP saskata politiskā spiediena mēģinājumu Pabrika vēstulē par žurnālista Ragozina interviju LTV.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.