Menu
 

Pāvils Brūvers: Tev nebūs Dieva, sava Kunga, vārdu nelietīgi valkāt Apriņķis.lv

  • Autors:  Pāvils Brūvers
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pirms aptuveni 3400 gadu Sīnāja kalnā Mozus saņēma desmit baušļus jeb Dieva likumus tautai, kas joprojām ir aktuāli vai visā pasaulē. Otrais bauslis “Tev nebūs Dieva, sava Kunga, vārdu nelietīgi valkāt, jo Dievs to nepametīs nesodītu, kas Viņa vārdu nelietīgi valkā” vairākkārt pierādījies kā dzīvs likums gan tautu, gan arī atsevišķu indivīdu dzīvē.

Šajās dienās tas no jauna par sevi atgādinājis, vērojot Krievijas noziedzīgo karu Ukrainā. No Krievijas puses vardarbība Ukrainā notiekot it kā Dieva vārdā. Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils, dodot savu svētību iebrukumam Ukrainā, izteicies, ka Ukrainā pastāv ļauni spēki, kas aizvien cīnījušies pret Krievzemes un tās baznīcas vienotību. Līdzīgi kā hitleriskās Vācijas karapulki devās it kā taisnīgā iekarošanas karā ar lozungu “Dievs ar mums” (Gott mit uns), šodien krievu karavīri veic prātam neaptveramus noziegumus Ukrainā ar līdzīgu maldīgu taisnības apziņu, ka viņi to dara Dieva vārdā.

Kremļa režīms un arī ārzemju novērotāji kara sākumā paredzēja, ka Ukraina nespēs noturēties pret šo lielo pārspēku. Militārie eksperti prognozēja, ka agrāk vai vēlāk Ukrainai nāksies samierināties ar okupāciju ja ne visā teritorijā, tad lielākajā tās daļā. Ar šādu pieņēmumu zināmā mērā skaidrojama arī Vācijas un Francijas sākotnējā atturība sniegt efektīvu militāro palīdzību Ukrainai, jo tās baidījās samaitāt nākotnes attiecības ar “uzvarētāju”.

Tomēr ir noticis brīnums! Ukrainas spēki ir ne vien noturējušies pret uzbrucējiem, bet daudzviet devuši tiem smagus prettriecienus, radot nopietnus dzīvā spēka un kara tehnikas zaudējumus, un pastāv reāla iespēja, ka krievu karavīriem Ukrainas teritorija būs ar kaunu jāatstāj.

Tā vien šķiet, ka Ukrainas karā piepildās brīdinājums, ka “Dievs to nepametīs nesodītu, kas Viņa vārdu nelietīgi valkā”. Ziņās, ko saņemam no Ukrainas kaujas laukiem, spilgti parādās, kā Dievs aptumšojis krievu politiskās un militārās vadības prātus, iedvesis bailības garu un gļēvumu uzbrucēju sirdīs, novirzījis daudz šāviņu un raķešu no mērķiem, tai pašā laikā piešķirot fantastisku veiksmi Ukrainas aizstāvjiem.

Tas viss robežojas ar brīnumu, it īpaši kreisera “Moskva” nogremdēšana. Acīmredzot kuģa apkalpe paļāvās uz kuģa neievainojamību, kas balstījās gan uz modernajām aizsardzības sistēmām, gan uz kuģī klātesošo kristīgo relikviju – mazu koka gabaliņu no Kristus krusta. Ja tā tiešām ir bijusi daļa no krusta, pie kura mūsu grēku dēļ cieta un mira Dieva Dēls, tad patiesi varam pieņemt, ka kuģa nogrimšana saistīta ar šī svētuma zaimošanu. Dieva svētība nav un nevar būt kopā ar augstprātīgiem iebrucējiem, meļiem, slepkavām, zagļiem, izvarotājiem, ar visa svētā zaimotājiem.

Pāvests Francisks savā tradicionālajā uzrunā Svētā Pētera laukumā 20. martā par notiekošo Ukrainā teica: “Tas viss ir necilvēcīgi! Patiešām, tā ir arī zaimošana, jo tā ir pretrunā ar cilvēka dzīves svētumu, it īpaši neaizsargātu cilvēku dzīvības svētumu, kas ir jāciena un jāaizsargā, nevis jālikvidē.” Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pareizticīgo Lieldienu svētdienā, uzrunājot tautu Svētās Sofijas katedrālē Kijivā, izteica pārliecību, ka Ukraina uzvarēs. “Mūsu pusē ir taisnība, cilvēki, Dievs un augstākā debesu gaisma. Kristus ir augšāmcēlies! Patiesi augšāmcēlies!” teica Zelenskis.

Apzinoties drīzu sakāvi kara laukā, Putina režīms šobrīd pastiprina nežēlīgu teroru pret civiliedzīvotājiem un cenšas panākt uzvaru, draudot gan ukraiņiem, gan visai pasaulei ar atomkaru. Lai Dievs palīdz visiem, kas stāvam par tautu pašnoteikšanos un brīvību, aizvien atcerēties to, ka bailes nav labs padomdevējs!

Gudrais Salamans teicis: “Baidīšanās no ļaudīm noved pie pazušanas, bet, kas paļaujas uz to Kungu, tiek pasargāts.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.