Menu
 

Asociācija: Lielai daļai Ukrainas bēgļu tiek pārtraukta ēdināšana

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Lielai daļai Ukrainas bēgļu no 24.maija tiek pārtraukta ēdināšana, teikts Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) paziņojumā.

"Ar 24.maiju lielākajai daļai Ukrainas kara bēgļu Latvijā - galvenokārt sievietēm ar bērniem, daudzbērnu ģimenēm, grūtniecēm un pensionāriem - netiks nodrošināta sākotnēji solītā 90 dienu ēdināšana, par kuras neparedzēto pārtraukšanu ne valsts, ne pašvaldības institūcijas nav informējušas Ukrainas kara bēgļus," paziņojumā uzsver LVRA.

Asociācija norāda, ka Saeima 3.martā pieņēma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma grozījumus, kas paredzēja Ukrainas kara bēgļu izmitināšanu un ēdināšanu 90 dienas no to ierašanās Latvijā. Daļa Ukrainas kara bēgļu tika izmitināti tūristu mītnēs, kuras tos "gan izmitināja, gan baroja uz sava rēķina", norāda LVRA. Savukārt 20.maijā tūrisma mītnes saņēmušas informāciju, ka no 23.maija valsts ēdināšanu vairs neapmaksā, pamatojot to ar jauniem grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz ēdināšanu tikai pirmās 30 dienas.

LVRA vērtējumā, "praktiski lielākajai daļai Ukrainas kara bēgļu nav bijis iespējams iesaistīties darba tirgū, lai spētu nodrošināt pilnvērtīgu iztiku sev un bērniem". Asociācijas skatījumā, šie cilvēki esot saņēmuši solījumu, ka ēdināšana būs nodrošināta visas 90 dienas kopš to uzņemšanas, "taču, nesagaidot noteikto termiņu, četras dienas iepriekš tiek pieņemts lēmums, ka par ēdināšanu šiem cilvēkiem ir jāparūpējas pašiem".

Asociācija uzsver, ka tās biedri, kas izmitina Ukrainas kara bēgļus, neesot tikuši informēti par izmaiņām likumdošanā, ka no 24.maija rīta bēgļiem vairs netiek nodrošināta valsts finansēta ēdināšana. "Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka uzņēmēji ir nostādīti ķīlnieka lomā, netiek nodrošināta pilnvērtīga komunikācija ar bēgļiem ne par ēdināšanas pakalpojumu pārtraukšanu, ne par to, ka būs jāatstāj naktsmītne," uzskata LVRA.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.