Menu
 

EK iesaka piešķirt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu Ukrainai un Moldovai (papildināta)

  • Autors:  LETA/DPA/AFP

Eiropas Komisija (EK) piektdien nolēmusi ieteikt piešķirt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu Ukrainai un Moldovai, paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Ukraina un Moldova pieteikumus par uzņemšanu ES iesniedza drīz pēc tam, kad Krievijas karaspēks 24.februārī atkārtoti iebruka Ukrainā.

"Jā, Ukraina ir jāpieņem kā kandidātvalsts. Tas ir balstīts izpratnē, ka labs darbs ir padarīts, bet svarīgs darbs vēl veicams," sacīja EK prezidente.

"Mēs visi zinām, ka ukraiņi ir gatavi mirt par Eiropas perspektīvu. Mēs gribam, lai viņi dzīvo kopā ar mums par šo Eiropas sapni," viņa uzsvēra.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinīgi novērtēja EK lēmumu, norādot, ka tas ir pirmais solis ceļā uz ES.

ES 27 dalībvalstīm vēl jādod zaļā gaisma, lai Ukrainai tiktu piešķirts kandidātvalsts statuss, un bloka līderi par to diskutēs samitā Briselē 23.jūnijā un 24.jūnijā.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sociālajos medijos raksturoja EK atbalstu kā ES vēsturi progresā un aicināja piešķirt Ukrainai ES kandidātvalsts statusu.

"Tas būs spilgts pierādījums Eiropas līderībai un milzīgs stimuls Ukrainas turpmākajām pārmaiņām," norādīja ministrs.

Ukrainas vēstnieks ANO Sergijs Kisļica sociālajos medijos uzsvēra, ka šī patiesi ir vēsturiska diena Ukrainai un Eiropai.

Viņš piebilda, ka daudzi ukraiņi jau ir samaksājuši augstāko cenu par EK atbalstu ES kandidātvalsts statusa piešķiršanai Ukrainai.

Tomēr gaidāms, ka arī tad, ja Ukraina un Moldova tiks atzītas par kandidātvalstīm, to ceļš uz dalību ES būs diezgan ilgs.

Durvju atvēršana Ukrainai ir lielā mērā simbolisks solis, Kijivai cenšoties nostiprināt savu vietu Eiropā laikā, kad pret Ukrainu pilna mēroga karu atklāti izvērsusi Krievija.

Dažas ES valstis, arī Nīderlande, ir skeptiskas pret to, ka Ukrainas pieņemšana var notiks pārāk ātri. Tomēr, kā norāda diplomāti, sagaidāms, ka līderi piekritīs pirmajam solim.

ES smagsvaru Francijas, Vācijas un Itālijas līderi ceturtdien vizītes gaitā Kijivā pauda atbalstu tam, ka Ukrainai nekavējoties tiek piešķirts kandidātvalsts statuss.

Kā norādīja Leiena, kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai jāveic, "balstoties izpratnē, ka valsts veiks virkni tālāku svarīgu reformu" pirms pārejas pie nākamā posma un tiek sāktas oficiālas sarunas.

Viņa norādīja uz nepieciešamību veikt tieslietu sistēmas reformu, izskaust korupciju un ierobežot oligarhu ietekmi.

Līdzās Ukrainai un Moldovai, kam EK piektdien ieteica piešķirt ES kandidātvalsts statusu, dalībai blokā pieteikusies arī Gruzija.

Taču Leiena izteicās, ka Gruzijai būtu jāsniedz tāda "Eiropas perspektīva", kas ļautu tai nonākt līdz kandidātvalsts statusam, ja tiktu turpinātas jaunas reformas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.