Menu
 

DAP sāk zālāju apzināšanu dalībai atbalsta programmā "Ziedu pļavas"

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina zālāju īpašniekus līdz 30.jūnijam pieteikt ilggadīgos zālājus sākotnējai novērtēšanai dalībai bioloģiskās daudzveidības uzlabošanas atbalsta programmā "Ziedu pļavas", informēja projekta LIFE-IP LatViaNature komunikācijas vadītāja Vita Krieviņa.

Zālāju atbalsta pilotprogrammas "Ziedu pļavas" mērķis ir uzlabot bioloģisko daudzveidību ilggadīgajos zālājos, tiecoties pakāpeniski sasniegt Eiropas Savienības (ES) nozīmes zālāju biotopu kvalitāti. Tā ir izveidota DAP realizētā projektā LIFE-IP LatViaNature.

Zālāju saimnieki, kuri vēlas uzlabot zālāja bioloģisko daudzveidību, aicināti līdz šā gada 30.jūnijam pieteikt savu zālājus novērtēšanai, vai tie atbilst programmas mērķiem un nosacījumiem.

Pieteikt var zālājus - pļavas, ganības, kas atrodas ārpus īpaši aizsargājamām dabas teritorijām un līdz šim nav atzīti par ES nozīmes zālāju biotopiem, kā arī to platība nav mazāka par 0,1 hektāru.

Programma veidota, orientējoties uz sasniegto rezultātu - finansiālā atbalsta apmērs būs atkarīgs no zālāja struktūras kvalitātes un dabiskiem zālājiem raksturīgu augu sugu skaita un daudzuma. Programmā zemes īpašniekiem būs iespēja saņemt zālāju biotopu eksperta konsultācijas, palīdzot izvēlēties atbilstošākos zālāja apsaimniekošanas pasākumus.

Programmā plānots iekļaut ilggadīgos zālājus vismaz 675 hektāru platībā. Atbalstam pieejamais kopējais finansējums ir 400 000 eiro. Programma norisināsies no 2023. līdz 2026.gadam.

Latvijā bioloģiski vērtīgo zālāju palicis mazāk par 1% no valsts teritorijas. Svarīgi ne tikai saglabāt esošās dabiskās pļavas un ganības, bet veicināt arī pārējo ilggadīgo zālāju dabiskošanos, uzsver DAP.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.