Menu
 

Starptautiskās atomenerģijas aģentūras komanda devusies uz Zaporižjas AES

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) direktors Rafaels Grosi ar komandu devies ceļā uz Ukrainas Zaporižjas atomelektrostaciju (AES).

"Tā diena ir pienākusi, IAEA Atbalsta un palīdzības misija ir devusies ceļā," tviterī pirmdien pavēstīja Grosi.

Viņš paziņoja, ka IAEA komanda Zaporižjas AES, kas ir lielākā Eiropā, ieradīsies šonedēļ.

Februārī Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks Zaporižjas AES sagrāba martā, bet stacijā joprojām strādā Ukrainas atomenerģijas uzņēmuma "Enerhoatom" ukraiņu darbinieki.

"Mums jāaizsargā Ukrainas un Eiropas lielākās atomelektrostacijas drošība," paziņoja Grosi, piebilstot, ka ir lepns vadīt šo misiju.

IAEA eksperti novērtēs AES fiziskos bojājumus, drošības sistēmu funkcionalitāti, darbinieku stāvokli un veiks steidzamus drošības pasākumus, paziņoja aģentūra.

Grosi mēnešiem ilgi meklējis iespēju IAEA ekspertiem apmeklēt Zaporižjas AES, brīdinot, ka pastāv īsts kodolkatastrofas risks.

Zaporižjas AES tikusi vairākkārt apšaudīta, un "Enerhoatom" sestdien brīdināja, ka pēc kārtējiem uzbrukumiem pastāv radiācijas un ugunsgrēku risks.

ANO ir aicinājusi pārtraukt visas militārās aktivitātes Zaporižjas AES apkārtnē.

Ukraina sākotnēji bažījās, ka IAEA pārstāvju vizīte varētu leģitimizē Krievijas kontroli pār Zaporižjas AES, bet galu galā piekrita idejai par IAEA misiju.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien aicināja IAEA pēc iespējas ātrāk nosūtīt komandu uz Zaporižjas AES.

Eiropas lielākā kodolspēkstacija, kas atrodas Ukrainas dienvidos, pagājušo ceturtdien pirmo riezi tās darbības vēsturē tika atslēgta no Ukrainas tīkla, pēc tam kad apšaudes izraisīta ugunsgrēka rezultātā tika nodarīti bojājumi elektrolīnijām.

Piektdien Zaporižjas AES atkal ir pieslēgts tīklam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir piekritis, ka neatkarīgu ekspertu komanda dodas uz Zaporižjas AES caur Ukrainu, pēc Putina telefonsarunas ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu 20.augustā paziņoja Parīze.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.