Menu
 

Augošie elektrības un gāzes rēķini maina iedzīvotāju paradumus, liekot gudrāk taupīt energoresursus

  • Autors:  “Kesko Senukai Latvia” eksperti
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Iestājoties tumšajam laikam un sākoties apkures sezonai, ik gadu palielinās arī rēķini par komunālajiem maksājumiem, taču šajā rudenī un ziemā tie sasnieguši rekordaugstus rādītājus. Kā stāsta tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” eksperti, krasi pieaugošās izmaksas par elektroenerģiju mudina iedzīvotājus rīkoties un meklēt efektīvus risinājumus energoresursu taupīšanai.

Elektroenerģijas patēriņa kontrole

Kā rāda novērojumi, runājot ar klientiem un analizējot viņu iepirkšanās paradumus, jau līdz ar pašu pirmo informāciju par enerģijas cenu pieaugumu Latvijas iedzīvotāji steidza izvērtēt, kuras ierīces viņu mājās patērē visvairāk elektrības, un sāka daudz rūpīgāk sekot līdzi saviem elektroierīču lietošanas paradumiem.

Pircēji biežāk interesējas par elektroenerģijas skaitītājiem, kas ļauj fiksēt precīzu tiem pieslēgto ierīču elektroenerģijas patēriņu un atmaskot lielākos enerģijas “vampīrus”. Salīdzinājumā ar pagājušā gada vasaru jūtami augusi interese arī par LED lampām un spuldzēm, kuru pārdošanas apjoms palielinājies par 15%. Tās ļauj ietaupīt pat 80% no parasto kvēlspuldžu elektroenerģijas patēriņa.

Popularitāti gūst vēl viena tendence: klienti daudz biežāk jautā par augstākas energoefektivitātes klases sadzīves tehniku – ledusskapjiem, veļasmašīnām, trauku mazgājamām mašīnām. Piemēram, jaunākie ledusskapji salīdzinājumā ar vecākiem modeļiem patērē pat par 40–60% mazāk elektroenerģijas. Vēl samērā nesen valdīja uzskats, ka pat labākie ledusskapji “apēd” apmēram trešo daļu no visas mēnesī patērētās elektroenerģijas. Iespējams, ar vecajiem, neekonomiskajiem ledusskapjiem tā arī bija, bet mūsdienās augstākās energoefektivitātes klases modeļi patērē vien līdz 200 kWh gadā.

Augusi arī interese par citām ierīcēm, kas palīdz taupīt energoresursus, tostarp par viedajām rozetēm jeb viedspraudņiem. Pieslēgtas parastajai elektrības rozetei, tās pārvērš mājoklī esošās ierīces par viedierīcēm, jo ​​kontaktdakšas var vadīt ar mobilo lietotni savā telefonā – attālināti ieslēgt vai izslēgt, plānot ierīču izslēgšanu, samazināt gaidīšanas (standby) elektrības patēriņu visām elektroiekārtām, nodrošināties pret elektrotīkla pārslodzi, uzraudzīt elektrības patēriņu u. c.

Gatavošanās ūdens taupīšanai

Arvien biežāk izskanot runām arī par ūdens cenas pieaugumu, iedzīvotāji tam gatavojas jau savlaicīgi.

Iegādājoties jaunu sadzīves tehniku, pircēji aktīvi interesējas par ekonomiskām veļas un trauku mazgājamo mašīnu darbības programmām, viedajām funkcijām, dušas komplektiem un jaucējkrāniem, kas patērē mazāk ūdens.

Pircēji izvēlas tādas ierīces kā veļasmašīnas ar tvaika programmām, kas atsvaidzina apģērbu, neizmantojot mazgāšanas līdzekļus. Tas ļauj ietaupīt līdz pat 96% ūdens, salīdzinot ar parasto mazgāšanas ciklu. Tāpat jau sen ir atspēkots iesīkstējušais uzskats, ka, mazgājot traukus ar rokām, tiek patērēts mazāk ūdens. Protams, pustukšas trauku mašīnas darbināšana nebūs efektīva, bet, darbinot pilnu trauku mašīnu, ieguvums ir ievērojams.

Rūpes par siltu mājokli

Laikam kļūstot tumšākam un vēsākam, ar saules siltumu vien vairs nepietiek, lai uzturētu mājoklī komfortablu gaisa temperatūru. Izvēloties grīdas apsildes sistēmu, elektrisko sildītāju vai vannasistabas radiatoru, kas papildina centrālapkuri, iedzīvotāji apsver arī iespēju ietaupīt.

Iedzīvotāju vajadzības mainās, arī izvēloties mājas apkures risinājumus. Vairāk nekā iepriekš pircēji cenšas izvērtēt pirkuma ekonomisko atdevi ilgtermiņā. Ļoti pieprasītas šoruden ir taupības krāsniņas – to pārdošanas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies gandrīz par 30%. Par aptuveni 20% vairāk tiek pirktas arī blīvgumijas durvīm vai logiem, kam nepieciešams siltinājums. Cilvēki izvēlas arī citus risinājumus, piemēram, izvieto telpās temperatūras sensorus, bet tie, kam mājās ir apsildāmās grīdas, pārveido sistēmas un pievieno temperatūras regulatorus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.