Menu
 

Nelabvēlīgi laikapstākļi vai tomēr pārgalvība? Nedēļas laikā no grāvmalēm izvelk vairāk nekā 100 auto

  • Autors:  Kristaps Liecinieks, “Balta” Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ziemas iestāšanās jau atkal daudziem autovadītājiem ir izrādījies pārsteigums, kam ne visi ir gatavi – par to liecina arī apdrošināšanas sabiedrības “Balta” statistika par saņemtajiem KASKO atlīdzību pieteikumiem. Sniega un apledojuma apstākļos ievērojami palielinājies ceļu satiksmes negadījumu skaits, un nedēļas laikā vien vairāk nekā 100 autovadītāju palīdzību pie apdrošinātāja meklējuši ar lūgumu izvilkt spēkratus no ceļmalām un grāvjiem, kur tie ieslīdējuši slikto laikapstākļu un neatbilstoši izvēlēta ātruma dēļ.

Autovadītājam, kurš izbrauc uz ceļa dienā, kad intensīvi snieg, jārēķinās, ka iespēja iekļūt ceļu satiksmes negadījumā ir apmēram trīs reizes lielāka nekā parastā dienā. Līdzīgi riski ir dienās, kad novērojamas straujas temperatūras maiņas, kuru ietekmē ceļa virsma apledo. Ir vērts patiešām apdomāt, vai šādos apstākļos nevar iztikt bez sēšanās pie stūres, bet, ja tas nav iespējams, tad vismaz atcerēties, ka braukšanas ātrums ir jāsalāgo ar laika apstākļiem un ceļu seguma kvalitāti. Protams, par nepieciešamību auto laicīgi aprīkot ar pietiekami kvalitatīvām ziemas riepām mūsu platuma grādos vispār pat nav diskusiju.

Par šoferīšu ķibeļu tendencēm liecina apdrošinātāja palīdzības dienesta statistikas dati. Pēdējo nedēļu laikā mūsu “Palīdzība uz ceļa” dienests saņem pastiprināti daudz zvanu par auto noslīdēšanu no ceļa un ceļu satiksmes negadījumiem, kuru iemesls visbiežāk ir apgrūtinātie braukšanas apstākļi un apledojums. Ja temperatūra tuvināsies -20 grādiem, parādīsies nepieciešamība piestartēt auto. Tās ir lietas, kas nemainās no gada uz gadu, tāpēc vērts būt īpaši uzmanīgiem – arī ja transportlīdzeklis ir apdrošināts ar “Palīdzība uz ceļa” pakalpojumu, tas tomēr nozīmē zināmu iejaukšanos dienas plānos, tāpēc labāk no negadījuma vai ķibeles ar auto izvairīties, ja vien tas iespējams.

Ko darīt, ja auto noslīdējis no ceļa?

Ja tomēr apstākļi sakrituši tā, ka auto noslīdējis no ceļa un pašu spēkiem braucienu nav iespējams turpināt, tad pirmais, ko darīt – meklēt rokā savu KASKO apdrošinātāju un izsaukt “Palīdzība uz ceļa” pakalpojumu.

Šādos laikapstākļos, ar kādiem mums šogad sākusies ziema, autovadītāji biežāk novērtē to, ka parūpējušies par KASKO polisi savam transportlīdzeklim. “Palīdzība uz ceļa” pakalpojums mūsdienās vienā vai citā formā ir pieejams pie visiem apdrošinātājiem, un tas tik tiešām ir uzticams atbalsts brīdī, kad gan autiņš, gan pats tā vadītājs ir “izsisti no sliedēm”. Palīdzību uz ceļa ir iespējams izsaukt pavisam viegli – mūsu gadījumā gan pa tālruni, gan mobilajā lietotnē, turklāt tam, cik tālu tā atrodas un cik drīz ieradīsies, var reālajā laikā izsekot līdzi gluži tāpat, kā tas ir ar taksometru un ēdienu piegādes mobilajām lietotnēm.

Ja KASKO polises automašīnai nav, ieteicams apdomāt, vai ir kāds pazīstamais ar gana jaudīgu auto, kas var palīdzēt saslīdējušo transportlīdzekli uzvilkt atpakaļ uz ceļa, bet ja nē, tad jāmeklē auto evakuatora palīdzība, kas gan radīs papildu izmaksas par izsaukumu atkarībā no tā, cik tālu ceļu tam jāveic līdz palīdzības sniegšanas vietai un atpakaļ. Savukārt, ja negadījumā iesaistīti vairāki transportlīdzekļi, tad jārīkojas atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem, rakstot saskaņoto paziņojumu vai izsaucot policiju.

Ja Latvijā ir īsta ziema, tas katru gadu autovadītājiem ir labs atgādinājums, pirmkārt, par to, ka ar labām braukšanas prasmēm vien nepietiek, lai no ceļu satiksmes negadījuma izvairītos, un, otrkārt, ka vērts sevi un savu auto laikus finansiāli pasargāt. “Palīdzība uz ceļa” pakalpojumu ir iespējams iegādāties arī atsevišķi pie OCTA polises, kas ir obligāta visiem transportlīdzekļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.