Menu
 

Valsts prezidents: Par civilās savienības institūta ieviešanu nepieciešama diskusija sabiedrībā

  • Autors:  LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Par civilās savienības institūta ieviešanu nepieciešama diskusija sabiedrībā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš uzskata, ņemot vērā Saeimas atbildīgās komisijas lēmumu neturpināt darbu pie Civilās savienības likumprojekta, valstī nav iestājusies konstitucionālā krīze, jo Satversmes tiesa bija izvērsusi motivāciju, kādēļ būtu labi Saeimai ieviest jaunu institūtu. Satversmes tiesas spriedums nosaka konkrētu jautājumu, kas Levita ieskatā ir atrisināts ar grozījumiem Darba likumā.

Tālākais būtu Saeimas lēmums, vai paplašināt esošo tvērumu, ieviešot jaunu institūciju. Par to nepieciešamas plašākas diskusijas sabiedrībā, jo tas būtu būtisks jauninājums. "Domāju, ka par to noteikti jārunā tālāk," pauda Levits.

Kā ziņots, deputātu vairākums ceturtdien, 8.decembrī, noraidīja 23 257 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību", kurā bija rosināts tiesiski atzīt ārpus laulības savienībā dzīvojošu pārus un nodrošināt viņu sociālo aizsardzību. Šī atzīšana un aizsardzība attiektos arī uz viendzimuma pāriem. Iepriekš arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums noraidīja iniciatīvu.

Komisijas sēdē kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis norādīja, ka uz nepieciešamību nodrošināt tiesisko aizsardzību nereģistrētiem pāriem savos lēmumos norādījusi arī Satversmes tiesa (ST)

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece, Civiltiesību departamenta direktore Dagnija Palčevska pauda, ka iniciatīva ir atbalstāma, ņemot vērā ST spriedumu, kurā prasīta visu ģimeņu, tajā skaitā, viena dzimuma ģimeņu aizsardzība. Būtu jānodrošina arī pietiekoša sociālā aizsardzība un aizsardzība mantošanas lietās, skaidroja TM pārstāve. Palčevska norādīja, ka Saeimai ir iespējas pārņemt 13.Saeimā nepieņemto Civilās savienības likumprojektu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.