Menu
 

CSP: Pērn mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pieauga par 4,2%

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

2022.gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 4,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 8,6%, autodegvielas – palielinājās par 0,9%.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,3%, liecina CSP apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 5,8%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,4%, autodegvielas – par 10,9%.

Salīdzinot ar 2021.gada decembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 13,4%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 10,8%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 10,3%). Apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 10,5%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,2%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 16,2%.

Decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 3,0%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 2,0%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 5,8%, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 2,5%.

Pēc CSP datiem, apgrozījums samazinājies gandrīz visās mazumtirdzniecības apakšnozarēs. Vislielākais apgrozījuma kritums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 10,4%), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 7,2%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 5,3%).

2022.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 8,8%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.