Menu
 

Pērn iedzīvotāji "Apotheka" aptiekās nodevuši gandrīz sešas tonnas nederīgo medikamentu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Apkopotie dati par "Apotheka" aptiekās nodotajiem nederīgajiem medikamentiem liecina, ka iedzīvotāji gadu no gada arvien atbildīgāk izturas pret vidi un atkritumu šķirošanu. Pēdējo piecu gadu laikā Apotheka aptiekās nodoto nederīgo medikamentu apjoms gandrīz divkāršojies – 2017. gadā tika nodotas 3,2 tonnas, bet 2022. gadā jau 5,9 tonnas.

Pētījuma, ko veica Ziemeļvalstu Ministru Padomes birojs un Vides reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar SKDS, rezultāti parāda, ka nederīgos medikamentus Latvijā šķiro tikai 13 % iedzīvotāju, kas, iespējams, norāda uz nepietiekamām zināšanām par to, ka nederīgie medikamenti ir bīstamie atkritumi, kurus nedrīkst izmest sadzīves atkritumu konteineros, jo tādējādi var tikt nodarīts kaitējums ne tikai videi, bet arī pašiem cilvēkiem.

""Apotheka" apkopotie dati liecina, ka ik gadu palielinās aptiekās nodoto nederīgo medikamentu apjoms. Salīdzinājumā ar 2021. gadu, pērn iedzīvotāji nodevuši par 5 % vairāk nederīgo medikamentu. Savukārt, ja raugāmies uz datiem ilgākā laika periodā, tad redzam, ka piecu gadu laikā "Apotheka" aptiekās nodoto nederīgo medikamentu apjoms ir gandrīz divkāršojies. Tomēr, kā rāda dažādu aptauju dati, salīdzinoši ļoti maz iedzīvotāju šķiro nederīgos medikamentus," norāda aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

"Iemetot medikamentus klozetpodā vai miskastē, tiek riskēts ar bumeranga efektu, jo tīša dabas piesārņošana agri vai vēlu atstās ietekmi arī uz pašu cilvēku. Ja zāles tiek izmestas sadzīves atkritumos, tās var izraisīt saindēšanos dzīvniekiem, kuri tās atrod. Nepareizi utilizētas zāles rada potenciālo risku videi – ūdens un augsnes ķīmisku piesārņojumu, antibiotiku rezistences, dzīvnieku un augu hormonālo izmaiņu un mutāciju veidošanos.

Regulāra zāļu skapīša satura pārskatīšana

Zāles kļūst nederīgas, ja beidzies to derīguma termiņš, nav zināms zāļu pielietojums, nav salasāms zāļu nosaukums, bojāts zāļu iepakojums, kā arī gadījumos, ja zāles ir nepareizi uzglabātas un mainījies zāļu izskats, smarža vai garša. Šādos gadījumos zāles lietot nedrīkst, un tās būtu utilizējamas drošā veidā.

Ikvienai mājsaimniecībai būtu ieteicams zāļu skapīša saturu pārskatīt vismaz reizi gadā.

"Pirmkārt, noteikti jāpārliecinās  par medikamentu derīguma termiņu – tas dažādiem medikamentiem var ievērojami atšķirties, un zāles var būt derīgas no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Biežs klupšanas akmens ir derīguma termiņš tādiem medikamentiem kā sīrupi, suspensijas un pilieni. Pirms šo medikamentu lietošanas noteikti rūpīgi jāpārliecinās par derīguma termiņu pēc iepakojuma atvēršanas, jo var būt situācijas, ka neatvērts medikaments ir derīgs vairākus gadus, bet pēc tā atvēršanas vien dažus mēnešus. Piemēram, sīrupā pēc noteikta laika var sākties rūgšanas procesi un to vairs lietot nedrīkst.

Tāpat ir būtiski medikamentu novērtēt vizuāli. Ja derīguma termiņš nav beidzies, bet redzamas izmaiņas, piemēram, nogulsnes sīrupā, mainījusies tabletes struktūra vai krāsa, medikamentu lietot nedrīkst. Iemesli izmaiņām var būt dažādi, piemēram, bojāts iepakojums vai neatbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Nereti medikamenti tiek glabāti nepareizā temperatūrā, pārāk lielā mitrumā, piemēram, vannas istabā vai tiešos saules staros – lai arī zāles atrodas kārbiņā un gaisma tām klāt netiek, saules staru ietekmē būtiski paaugstinās temperatūra,” stāsta aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Kā nodot nederīgos medikamentus?

Rūpējoties par vides saudzēšanu, jau vairākus gadus visās "Apotheka" aptiekās iespējams bez maksas nodot nederīgos medikamentus. Iznīcināšanai var nodot visu veidu zāles – tabletes, ampulas, sīrupus, dažādus citus šķidrumus un krēmus. Pirms zāļu nodošanas tās jāizņem no ārējā iepakojuma – kartona kastītēm, taču tās nav jāizņem no zāļu plāksnītēm jeb blisteriem. Visi medikamenti jāsaliek maisiņā, un tas jāievieto speciāli nederīgajiem medikamentiem paredzētā kastē vai jāatdod farmaceitam aptiekā. "Apotheka" aptiekās var nodot arī nederīgos dzīvsudraba termometrus, bet tos nedrīkst ievietot kopējā maisiņā ar citām nederīgajām zālēm, tie jānodod atsevišķi farmaceitam aptiekā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.