Logo
Drukāt šo lapu

Krievijas iznīcinātājs Su-27 virs Melnās jūras sadūries ar ASV bezpilota lidaparātu "MQ-9 Reaper"

Krievijas reaktīvais iznīcinātājs Su-27 otrdien virs Melnās jūras sadūries ar ASV bezpilota lidaparātu "MQ-9 Reaper", paziņoja ASV militārā pavēlniecība Eiropā.

"Mūsu lidaparāts "MQ-9" veica rutīnas operācijas starptautiskajā gaisa telpā, kad to pārtvēra un aizķēra Krievijas lidmašīna, izraisot avāriju un pilnīgu "MQ-9" zaudēšanu," sacīja ASV Eiropas gaisa spēku un Āfrikas gaisa spēku komandieris ģenerālis Džeimss Hekers.

"Šī krievu nedrošā un neprofesionālā rīcība gandrīz izraisīja abu lidaparātu zaudēšanu," norādīja Hekers.

"Viena no Krievijas lidmašīnām Su-27 ietriecās "MQ-9" propellerī, liekot ASV spēkiem nogāzt "MQ-9" starptautiskajos ūdeņos. Vairākas reizes pirms sadursmes Su-27 lēja degvielu un lidoja "MQ-9" priekšā neapdomīgā, videi kaitīgā un neprofesionālā veidā. Šis incidents liecina par kompetences trūkumu papildus tam, ka tas ir nedroši un neprofesionāli," norādīja Hekers.

Viņš piebilda, ka ASV un sabiedroto lidaparāti turpinās darboties starptautiskajā gaisa telpā un aicināja krievus rīkoties profesionāli un droši.

NATO diplomāti Briselē apstiprināja incidentu, taču sacīja, ka viņi negaida notikušā tūlītēju izvēršanos tālākā konfrontācijā.

Rietumu militārais avots, kas vēlējās palikt anonīms, aģentūrai AFP sacīja, ka tiks aktivizēti diplomātiskie kanāli starp Krieviju un ASV.

"Manuprāt, to atrisinās diplomātiskie kanāli," sacīja avots.

Baltais nams nosodīja Krievijas reaktīvās lidmašīnas "neapdomīgo" sadursmi ar ASV bezpilota lidaparātu.

"Tas nav nekas neparasts, (..) ka Krievijas lidaparāti pārtver ASV lidaparātus virs Melnās jūras," žurnālistiem sacīja ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs.

Taču šis gadījums "ir ievērības cienīgs, jo cik nedrošs un neprofesionāls tas bija, patiešām neapdomīgs", norādīja Kērbijs.

Viņš pavēstīja, ka ASV prezidents Džo Baidens ir informēts par incidentu un Valsts departaments paudīs Maskavai Vašingtonas bažas.

"Mums nav nepieciešams kaut kā pieteikties krieviem, pirms lidojam starptautiskajā gaisa telpā. Nav prasības to darīt, un mēs to arī nedarām," piebilda Kērbijs.

Rietumu militārie avoti otrdien pirms tam ziņoja, ka virs Melnās jūras noticis "incidents" ar ASV ražotu bezpilota lidaparātu "Reaper".

Kā pavēstīja ASV amatpersona, kurai zināmi notikušā apstākļi, bezpilota lidaparāts un divas lidmašīnas Su-27 lidoja virs starptautiskajiem ūdeņiem virs Melnās jūras, kad viena no Krievijas reaktīvajām lidmašīnām tīšām izlidoja bezpilota lidaparāta priekšā un izlaida degvielu. Pēc tam viens no iznīcinātājiem sabojāja "Reaper" aizmugurē esošo propelleri, kura bojājumi piespieda ASV nogāzt "Reaper" starptautiskajos ūdeņos Melnajā jūrā.

Krievijas un ASV lidaparāti kara laikā ir veikuši lidojumus virs Melnās jūras, taču šī ir pirmais zināmais šāds incidents.

ASV jau pirms kara sākuma ir izmantoja "Reaper" virs Melnās jūras, lai novērotu apkārtni. Tas var lielā augstumā ilgstoši uzturēties gaisā, lai izsekotu kustībām kaujas laukā un Melnajā jūrā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024