Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Inflācija Latvijā joprojām ir augsta, taču tā sāk samazināties

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, ekonomists, AS “Citadele banka”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Inflācija Latvijā joprojām ir augsta, taču tā sāk samazināties un pirmo reizi kopš pērnā gada jūlija inflācija Latvijā ir noslīdējusi zem 20 %. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada martā patēriņa cenas Latvijā bija par 17,3 % augstākas nekā 2022. gada martā. Zemāka inflācija gan nenozīmē zemākas cenas un salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,7 %.

Tas gan ir tipisks cenu kāpums marta mēnesim, kas lielā mērā ir saistīts ar sezonāliem faktoriem, piemēram, apģērbu un pārtikas cenu kāpumu. Sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos inflācija Latvijā turpinās samazināties un līdz gada vidum noslīdēs zem 10 %, savukārt gada vidējā inflācija Latvijā šogad varētu būt ap 9-9,5 %.

Pēdējos mēnešos par vienu no galvenajiem inflācijas cēloņiem Latvijā ir kļuvušas pārtikas cenas. Martā pārtikas cenas Latvijā pieauga par 1,7 % salīdzinājumā ar februāri un bija par 24,3 % augstākas nekā 2022. gada martā. Pārtikas cenas Latvijā turpina augt, lai gan globālās pārtikas cenas maksimumu sasniedza pērnā gada maijā un salīdzinājumā ar pērnā gada martu ir sarukušas par vairāk nekā 20 %.

Un mazinās ne tikai pārtikas izejvielu, bet arī citas izmaksas, piemēram, energoresursu un minerālmēslu cenas. Atsevišķu pārtikas produktu, piemēram, cukura cenas pasaulē gan joprojām aug, tomēr pārtikas cenu kāpumu Latvijā pēdējos mēnešos kļūst arvien grūtāk izskaidrot ar objektīviem ārējiem faktoriem. Tādēļ vasarā pārtikas cenām Latvijā vajadzētu mazināties.

Bez pārtikas cenām Latvijā vajadzētu samazināties arī energoresursu cenām. Martā siltumenerģijas, elektroenerģijas un degvielas cenas Latvijā samazinājās 2-3,5 %, un šobrīd arvien vairāk tiek ziņots par siltumenerģijas tarifu mazināšanu dažādās pašvaldībās. Aprīļa beigās beidzas valsts atbalsta pasākumi un īslaicīgi atsevišķās vietās cenas varētu pieaugt, tomēr no 1.maija notiks dabasgāzes tirgus atvēršana un arī dabasgāzes cenās ir gaidāmas samazinājums. Tādēļ gada nogalē inflācija Latvijā varētu būt ļoti zema un ziemas mēnešos ir iespējama pat īslaicīga deflācija.

Vienlaikus iekšējo cenu inflācija Latvijā ir augsta un pakalpojumu cenas martā bija par 11,3 % augstākas nekā pērn. Bezdarbs Latvijā ir zems un augstā inflācija rada lielu spiedienu uz algu celšanu, tādēļ inflācijas radītie izaicinājumi noteikti nav beigušies. Taču arī par pārliecinošu cenu un algu spirāles veidošanos pagaidām nevaram runāt, jo ekonomikas izaugsme ir apstājusies un mūsu klientu dati liecina, ka algu kāpums šogad ir palicis pērnā gada līmenī.

Pēc manām prognozēm inflācija Latvijā nākamgad varētu būt 2-2,5 % līmenī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.