Menu
 

Maina reti, pirmajā vietā ekonomiskums – kā Latvijas iedzīvotāji izvēlas sadzīves tehniku

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Izvēloties veļas mašīnu mājoklim, Latvijas iedzīvotājiem svarīgākais faktors ir risinājuma kopējais ekonomiskums – vissvarīgākais, lai ierīce kalpotu maksimāli ilgi, vismaz desmit gadus. Šis aspekts ir būtisks katram sestajam respondentam. Tam seko energoefektivitāte (59%) un cena (53%). Ceturtajā vietā ir ūdens patēriņš, liecina zīmola “AEG” un pētījumu biroja “Norstat” veiktās aptaujas dati. Cena nav galvenais faktors veļas mašīnu izvēlē, un Latvijas iedzīvotāji priekšroku dod kvalitātei un efektivitātei.

Aptauja uzskatāmi rāda, ka augstas inflācijas apstākļos, kad iedzīvotāju pirktspēja ir jūtami samazinājusies, cilvēkiem ir svarīgi pirkt vienu reizi, taču kvalitatīvu preci, jo, kā zināms, skopais maksā divreiz. Tikpat svarīga nozīme ir elektrības un ūdens patēriņam, jo šie resursi aizvadītā gada laikā ir kļuvuši daudz dārgāki. Trešais svarīgākais faktors, kas ietekmē veļas mašīnas izvēli, ir tās cena.

Ekonomisks resursu patēriņš ir ļoti svarīgs jaunajiem vecākiem – piemēram, energoefektivitāte ir pirmajā vietā 61% vecāku, kuriem ir viens bērns, un 63% vecāku, kuriem ir trīs bērni, jo viņiem nākas mazgāt drēbes 3-5 reizes nedēļā. Savukārt visretāk veļas mašīnu ieslēdz 40-49 gadus veci cilvēki. Latvijas iedzīvotāji mazgā veļu vidēji reizi nedēļā – tā norādījis katrs trešais (33%) respondents.

Latvijas iedzīvotājiem arī raksturīga reta sadzīves tehnikas nomaiņa: absolūtais vairākums jeb katrs trešais (36%) aptaujātais jaunu veļas mašīnu pērk retāk nekā desmit gados. Vēl 23% to dara reizi 9-10 gados un tikai 13% – katru piekto gadu. Jo cilvēks ir vecāks, jo viņš ir konservatīvāks: piemēram, starp tiem, kam ir 30-39 gadu, veļas mašīnu reizi desmit gados maina katrs ceturtais, bet starp tiem, kuriem ir no 40 līdz 49 gadiem, – jau  42% respondentu, liecina aptaujas dati.

Daļēji biežāka iekārtu maiņa jaunāku cilvēku lokā varētu būt saistīta ar ierīces nolietošanos, jo trīsdesmitgadnieki, kuru mājsaimniecībās dzīvo mazi bērni, mazgā veļu vairākas reizes nedēļā, ka arī ar to, ka vecāka gadugājuma cilvēki, iespējams, izvēlas kvalitatīvākās iekārtas, kas kalpo ilgāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.