Menu
 

Literatūras gada balvu dzejā saņem Šteinbergs, prozā – Zebris

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) par labāko dzejas darbu šogad piešķirta Ivaram Šteinbergam par dzejas krājumu "Jaunība", bet kategorijā "Labākais prozas darbs" uzvarēja Osvalda Zebra romāns "Mežakaija".

Šteinberga dzejas krājums nācis klajā apgādā "Neputns", bet Zebra romānu izdevusi "Dienas grāmata", aģentūru LETA informēja balvas rīkotāji.

Nominācijā "Labākais atdzejojums latviešu valodā" balvu ieguva Jana Vērdiņa par Paula Cēlana krājuma "Melnās pārslas" atdzejojumu no vācu valodas. Darbu izdevis apgāds "Neputns".

Savukārt par labāko prozas tulkojumu atzīts Daces Meieres no lietuviešu valodas tulkotais Donalda Kajoka romāns "Ezers un citas to pavadošās personas". Šo grāmatu izdevusi Latvijas Rakstnieku savienība.

Nominācijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" laurus plūca Kristīnes Ulbergas darbs "Kas mammai somā?", kuru izdevis apgāds "Zvaigzne ABC".

Savukārt nominācijā "Spilgtākā debija" balvu saņēma Toms Deimonds Barvidis par darbu "Zaļā dzīle", kuru izdevusi "Dienas grāmata". Šī balva šogad pirmo reizi pasniegta sadarbībā ar Jelgavas tipogrāfiju.

LALIGABA balvu klāsts šogad papildināts ar nomināciju "Spilgtākais darbs literatūrzinātnē". Par tādu atzīts Benedikta Kalnača "Pavērsiens. Rūdolfs Blaumanis latviešu un Eiropas literatūrā", kuru izdevis Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt speciālbalvu Ievai Lešinskai par apgāda "Neputns" izdotajiem Eduarda Veidenbauma atdzejojumiem angļu valodā. Savukārt mūža balva par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā piešķirta tulkotājai Elgai Saksei.

Balsojuma rezultātā lasītāju balvu saņēma Arnis Koroševskis par darbu "Lielais noliedzējs", kuru izdevusi "Dienas grāmata".

Laureātiem tika pasniegtas LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas.

LALIGABA ekspertu komisijā līdzās tās priekšsēdētājai Ingmārai Balodei darbojās kultūras žurnāliste Anda Buševica, dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, tulkotājs Dens Dimiņš, rakstniece un publiciste Ilze Jansone, dzejniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa un literatūrzinātnieks Ojārs Lāms.

LALIGABA ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem darbiem.

Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, savukārt atbalsta Kultūras ministrija un Jelgavas tipogrāfija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.