Menu
 

Foto: Siguldā laikmetīgās keramikas izstāde "Sarunas ar matēriju"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Agris Tabaks Foto - Agris Tabaks

Siguldas Jaunās pils salonā atklāta Egijas Dambergas izstāde “Sarunas ar matēriju” vienkopus ļauj iepazīties ar mākslinieces pēdējos gados radītajiem darbiem. Izstāde “Sarunas ar matēriju” būs apskatāma līdz 25. Jūnijam, izstādes apmeklējums iekļauts Siguldas Jaunās pils apmeklējuma cenā.

E.Dambergas radītās skulpturālās instalācijas, skulptūras un performances video, apmeklētājam liek pievērst uzmanību keramikas objektu formas dinamiskajai izteiksmībai un individualitātei, reizē runājot par vielas matēriju un mākslinieces mijiedarbību ar to darbu radīšanas procesā, vēsta Kultūras centrā “Siguldas devons”.

Balstoties uz izpratni par matēriju, izriet kultūru izpratnes par apkārtējo pasauli un lietu kārtību. Laikmetīgās keramikas izstāde "Sarunas ar matēriju"  uzdod jautājumu – kas ir matērija un objekts mūsdienu tik ļoti mainīgajā laikmetā.  Keramika ir burtiska matērijas māksla – zemes masu ierobežošana, saruna, kur roka rada objektu un kuru vada pati māla masa, pats topošais objekts.

Māksliniece savus darbus rada, ļaujot tiem pašiem noteikt savu formu – intuitīvi.  Egija Damberga par savu darbu radīšanas procesu saka: "Formai nevajag, lai mēs tai projicējam savus apzīmējumus. Es vēlos ļaut fizikai izpausties caur mīkstu keramikas masu un saglabāt šīs zīmes cietajā keramikas darbā. Esmu kā starpnieks. Bieži vien tas ir iespējams, pārkāpjot keramikas radīšanas procesa likumus. Man ir svarīga pieskāriena mijiedarbība ar dažādu vielu masām keramikas darbu izstrādes gaitā - tā ir kā saruna ar mālu masu ar kuru esam vienlīdzīgi tajā brīdī un abi piedalāmies radīšanas procesā."

Egija Damberga studējusi keramiku gan Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, gan Latvijas Mākslas akadēmijā – bakalauros un maģistros. Egijas darbos raksturīga eksperimentāla pieeja keramikas mākslai, radot ne tikai skulpturālas instalācijas, bet arī performances un multimediālo mākslu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.