Logo
Drukāt šo lapu

Aptauja: Skaidru naudu ikdienā makā tur 34% Latvijā iedzīvotāju

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Skaidru naudu ikdienā makā tur 34% Latvijā iedzīvotāju, kamēr Lietuvā skaidru naudu makā regulāri tur 44% iedzīvotāju, bet Igaunijā - 28%, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Pēc aptaujas datiem, Latvijā skaidru naudu ikdienā makā galvenokārt tur cilvēki, kuri ir sasnieguši 50 gadu vecumu, tostarp 47% pensionāru allaž makā ir skaidra nauda. Biežāk skaidru naudu izmanto Vidzemē un Kurzemē dzīvojošie.

Vienlaikus vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju aptaujā atzinuši, ka vairs regulāri nelieto skaidru naudu pirkumiem klātienē.

Savukārt, nonākot situācijā, kad par pirkumu nav iespējams samaksāt ar norēķinu karti, 32% Latvijas iedzīvotāju meklēs tuvāko naudas izmaksas bankomātu, kamēr Igaunijā līdzīgi rīkosies 25%, bet Lietuvā - 15%. Visbiežāk šādam kompromisam gatavi gados jauni cilvēki, kuri nav sasnieguši 30 gadu vecumu.

Situācijās, kad nav iespējams norēķināties ar karti, Latvijā 20% iedzīvotāju neiegādāsies kāroto lietu vai arī meklēs iegādes iespējas pie citiem tirgotājiem. Tajā pašā laikā Lietuvā un Igaunijā šādi rīkotos attiecīgi 25% un 26% iedzīvotāju.

Latvijā 7%, tostarp visbiežāk Rīgas iedzīvotāji pauduši, ka nav saskārušies ar situāciju, kad par pirkumu nevar samaksāt ar bankas karti. Igaunijā šādu cilvēku īpatsvars ir 14%, bet Lietuvā - 11%. Vēl 2% norādījuši, ja situācija atļautu, skaidru naudu norēķiniem aizņemtos no kāda paziņas vai tuvinieka.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Baltijas iedzīvotāju skaidras naudas lietošanas paradumiem banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2023.gada maijā, tiešsaistē visās Baltijas valstīs aptaujājot vairāk nekā 1000 interneta lietotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024