Logo
Drukāt šo lapu

Tabakas izstrādājumus un to aizstājējproduktus plānots aizliegt pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem plānots noteikt, ka tabakas izstrādājumus, aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, un šīs personas nedrīkstēs tos iegādāties.Kā vēsta Saeimas preses dienests, plānots, ka šis aizliegums stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī.

Ar likuma grozījumiem arī iecerēts aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus, izņemot tādus, kas rada tabakas smaržu vai garšu. Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, kā arī augu smēķēšanas produktus, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas.

Ar grozījumiem iecerēts likumā nostiprināt arī prasības, kādām jāatbilst tabakas aizstājējproduktiem, lai tos varētu laist tirgū, tostarp iepakojuma noformējuma nosacījumus un informāciju, kas produktiem jāpievieno.

Plānots, ka ar grozījumiem tabakai noteiktie lietošanas ierobežojumi publiskās vietās, tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi, kā arī sponsorēšanas un iepakojuma nosacījumi attieksies arī uz tabakas izstrādājumiem, aizstājējproduktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm. Pašlaik tabakas karsēšanas ierīces, kā arī aizstājējprodukti likumā regulēti netiek, norāda Saeimas preses dienests.

“Nauda, kuru ienes smēķēšanas produktu tirdzniecība, nevar būt svarīgāka par cilvēka veselību un dzīvību. Īpaši būtiski rūpēties par mazāk aizsargātās sabiedrības grupas – bērnu un jauniešu – veselību, pēc iespējas samazinot smēķēšanas produktu pievilcību viņu acīs,” iepriekš paudusi komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Lai grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā stātos spēkā, tie vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

Ņemot vērā, ka grozījumi noteiks jaunu tabakas aizstājējproduktu definīciju, to aprites un sastāva prasības, kā arī ierobežojumu elektroniskās smēķēšanas ierīču šķidrumiem un tabakas aizstājējproduktiem pievienot aromatizētājus, pirms grozījumu izskatīšanas Saeimā galīgajā lasījumā likumprojekts vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024