Menu
 

Galvenais, kas ir jāzina par saules kosmētiku Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Graudiņa, “BENU aptiekas” farmaceite
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Bez saules un tās gaismas dzīve uz šīs zemes nebūtu iedomājama. Lai arī vasaras siltie saules stari mēdz radīt vēlmi iegūt iedegumu, tomēr jāpatur prātā, ka tie ne vien veicina iedeguma veidošanos, bet arī izraisa daudzus negatīvus efektus ādā. Kas ikvienam jāzina par saules staru iedarbību, kā atšķirt un izvēlēties sev piemērotākos saules aizsarglīdzekļus?

Ultravioletie (UV) stari iekļūst dažādos ādas slāņos un veicina oksidatīvo stresu, pigmentu veidošanos, paātrina ādas novecošanos un traucē daudzus citus ādas pašatjaunošanās mehānismus. Turklāt tie var arī izraisīt nelabvēlīgu ādas veidojumu rašanos, ieskaitot ādas vēzi. Pēc ilgstošākas atrašanās saulē āda var kļūt ļoti dehidrēta, sakairināta, apsārtusi un pat sāpīga. Lai arī daudzus no šiem saules negatīvajiem efektiem uzreiz nav iespējams saskatīt un tie var atklāties pat tikai pēc vairākiem gadiem, tomēr ir būtiski ādu, kas ir cilvēka lielākais orgāns, aizsargāt jau tagad.

Saules aizsarglīdzekļi ar dažādiem filtriem

Šobrīd ir pieejami saules aizsarglīdzekļi ar fizikālajiem jeb minerālajiem un ķīmiskajiem saules aizsargfiltriem. Ir arī atrodami tādi saules aizsarglīdzekļi, kas pasargā ādu no saules kaitīgās iedarbības, veicinot un uzlabojot pašas ādas dabīgo aizsargreakciju un noturību pret saules izstarotajiem stariem.

Minerālie jeb fizikālie aizsargfiltri darbojas kā spogulis, atstarojot UV starus. Minerālie filtri neuzsūcas ādā, paliekot uz tās virskārtas un tikai atstaro UV starus, tādējādi tiem ir arī mazāks risks izraisīt alerģiskas reakcijas uz ādas.

Minerālos filtrus saturošus līdzekļus iesaka lietot bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem ar ļoti jutīgu un alerģisku ādu, kā arī tiem, kam ir nepieciešama īpaši augsta aizsardzība pret sauli. Vienīgais mīnuss šiem krēmiem ir tāds, ka tie ir salīdzinoši biezāki, "baltāki" un neuzsūcas ādā tik labi kā līdzekļi, kas satur ķīmiskos aizsargfiltrus.

Ķīmiskie saules aizsargfiltri. Tie ir visizplatītākie saules aizsargfiltri, un to saturošo līdzekļu klāsts ir ļoti plašs, tādējādi katrs var atrast sev piemērotāko atkarībā no vēlmēm un ādas tipa. Šiem filtriem saskaroties ar UV stariem, notiek ķīmiska reakcija, kas šos UV starus pārvērš siltumā.

Mūsdienās daudz tiek ieguldīts un strādāts pie tā, lai arī ķīmiskos aizsargfiltrus saturošie līdzekļi būtu pēc iespējas piemērotāki jutīgai ādai un lai apvienotu vieglāku krēma konsistenci ar iespējami labāku aizsardzību pret UV stariem.

Kādu SPF līmeni izvēlēties?

Lai pareizi izvēlētos SPF aizsardzības līmeni, ir jāizvērtē vieta, kur atrodaties, gada laiks un arī ādas stāvoklis. Latvijā ziemas laikā lielākoties pietiek ar krēmiem, kuru sastāvā ir SPF 15-30, jo saules intensitāte ir zema. Ja ir kāds īpašs ādas stāvoklis, piemēram, nosliece uz pigmentāciju vai pēc kādām sejas procedūrām, tad pat ziemas laikā līdzeklim vajadzētu saturēt vismaz SPF 30. Tas pats attiecas arī uz došanos kalnos – neatkarīgi no gadalaika jāizvēlas līdzeklis vismaz ar SPF 30.

Vasaras laikā viens no galvenajiem faktoriem saules aizsargkrēma izvēlē ir ādas fototips (cik gaiša vai tumša ir āda). Gaišo ādas tipu īpašniekiem ieteicams izvēlēties saules aizsargkrēmu ar SPF 50+, jo dabiski viņu āda nav gatava sevi aizsargāt no saules stariem un tā ātri apdeg. Savukārt tiem, kam dabīgi ir tumšāka āda, arī vasaras laikā SPF 30 var būt pietiekams aizsargfaktors. Papildus ādas fototipam SPF stipruma pakāpes izvēli var ietekmēt kādi specifiski ādas stāvokļi. Bērnu ādas aizsardzībai būtu jāizvēlas aizsarglīdzekļi, kas satur SPF 50+.

Skaitlis pie SPF norāda tikai līdzekļa spēju pasargāt ādu no UVB stariem, kas veicina ādas apdegšanu. Maksimālai ādas aizsardzībai ir jāpievērš uzmanība, vai līdzeklis pasargā arī no UVA stariem, kas rada bojājumus ādas dziļākos slāņos.

Dažādās formas

Lai atrastu sev piemērotāko saules aizsarglīdzekli, ir jāsaprot, kāds ir jūsu ādas tips un stāvoklis. Tiem, kam ir taukaina sejas āda, ir jāizvēlas pēc iespējas vieglākas konsistences līdzekļi - želejkrēmi vai arī fluīdi. Savukārt sausas ādas gadījumā tieši pretēji piemērotāki būs biezākas konsistences krēmi.

Izvēloties SPF līdzekli ķermenim, papildus konsistencei jāņem vērā arī tāds faktors kā uzklāšanas veids, piemēram, vai līdzeklis ir spreja vai krēms tūbiņas formā, tādējādi izvēloties sev ērtāko. Arī ķermeņa saules aizsargkrēmi ir pieejamas dažādās konsistencēs, līdz ar to ir jāizvērtē ādas stāvoklis un vēlamais efekts, lai izvēlētos piemērotāko. Izvēloties SPF saturošo līdzekli sejai un ķermenim, dažkārt sanāk eksperimentēt un izmēģināt dažādus veidus, lai saprastu, kāda konsistence un uzklāšanas veids patīk un der tieši jums.

Atcerieties – tiem, kam ir ļoti jutīga, alerģiska āda, kā arī grūtniecēm un zīdaiņiem, jāizvēlas līdzekļi, kas satur minerālos saules aizsargfiltrus.

Saules kosmētikas lietošanas ABC

Lai saules aizsarglīdzekļu iedarbība būtu efektīva, tie ir jālieto pareizi.

  • Saules aizsargkosmētika ir jāuzklāj aptuveni 20 minūtes pirms došanās ārā.
  • Ilgstoši atrodoties saulē, aizsargkrēms jāatjauno ik pēc 2-3 stundām.
  • Saules aizsarglīdzeklis ir jāatjauno arī pēc peldes vai intensīvas svīšanas, jo, lai arī līdzeklis var būt ūdensnoturīgs, tomēr tas ar laiku noskalojas.
  • Uzklājot saules aizsarglīdzekli, nevajag aizmirst arī par tā uzklāšanu uz ausīm.
  • UV stari tiek cauri arī mākoņiem, tāpēc arī dienās, kad debesis ir apmākušās, ir jālieto saules aizsarglīdzekļi.

Ja tomēr ir sanācis saulē apdegt, vēlams izvēlēties dekspantenola putas vai alvejas gelu, kas palīdzēs ādu ātrāk nomierināt un intensīvi to reģenerēs.

Rūpējieties par savu ādu un saudzējiet to!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.