Menu
 

Producente Aija Bērziņa: Veselību nedrīkst upurēt panākumiem vai naudai Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Rudenī pie skatītājiem nonāks režisores Ilzes Kungas-Melgailes pirmā spēlfilma “Mana brīvība”, kas vēsta par pārmaiņu laiku Latvijā, kad brīvdomīgā un harizmātiskā Alīcija aktīvi iesaistās Tautas frontē un kļūst par Atmodas laika zvaigzni. Filma ir balstīta uz vēsturiskiem notikumiem, kas vēsta par pagājušā gadsimta 80. gadu beigām Latvijā, kad gaisā jaušamas pārmaiņu vēsmas.

Galvenās varones prototips ir viena no Atmodas laika spožākajām zvaigznēm – žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča. Brīvdomīgā, sabiedriski aktīvā un harizmātiskā poļu izcelsmes trīsdesmitgadniece Alīcija tikko ir apprecējusies ar Ilgvaru – divdesmit gadus vecāku, konservatīvu matemātikas profesoru. Ignorējot vīra bažas, Alīcija, draugu un līdzgaitnieku mudināta, iesaistās Tautas frontes darbībā un kandidē uz Augstākās Padomes deputāta amatu. Tomēr sasniegumi nes līdzi arī sarežģījumus un skarbas izvēles privātajā dzīvē.

“Interesantākais šajā stāstā ir nevis tā laika dokumentēšana un vēsturisko notikumu atstāstīšana, bet tieši šī pretrunīgā personība – Ita Kozakeviča – sieviete, kas pati sevi primāri uzskatīja par polieti, taču dedzīgi aizstāvēja latviešu kā pamatnācijas pastāvēšanas tiesības. Šis ir stāsts par sievietes likteni un izvēlēm, kas viņai jāizdara starp politiskajiem ideāliem un ģimeni, starp pienākumiem un mīlestību, starp piedošanu un savu iekšējo pārliecību,” stāsta filmas producente Aija Bērziņa.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Peldējusies ziemā mīnus divdesmit grādu temperatūrā. Man ļoti patīk sajūta, kas pārņem, iegremdējoties ledusaukstajā ūdenī. Lai gan no malas tā varētu nešķist, tā ir ļoti relaksējoša pieredze.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Moments, kad mūsu filma “Oļegs” tika izrādīta Kannās un mēs stāvējām uz skatuves, visi aplaudēja, un tad es sapratu, ka tas, ko es daru, ir ļoti nozīmīgi. Es sajutos lepna par to, ko daru.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Rezultāts. Kad redzu, ka filma ir izdevusies un cilvēkiem patīk. Tas dod stimulu taisīt atkal jaunas filmas.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Es katru dienu vingroju! Un vispār man patīk daudz pastaigāties. Gribas būt kustībā visu laiku.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Mans kaitīgais ieradums pašlaik ir tas, ka mani var aizkaitināt. Taču es ar to cīnos.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Visa pamatā ir veselība, un to nevajag un nedrīkst upurēt nekādiem panākumiem vai naudai. Bez veselības tev nebūs pilnīgi nekas.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem? 
Mani ļoti iedvesmoja viena no Kannu pagājušā gada uzvarētājām – filma “Close”. Taču es skatos ļoti daudz filmu, kā arī lasu daudz grāmatu, un pagrūti izdalīt tādu vienu.

Kādu mūziku klausāties?
Man ļoti patīk akadēmiskā mūzika, patīk apmeklēt koncertus. Patīk arī laikmetīgā mūzika, tādi komponisti kā Pēteris Vasks, Arvo Pērts, Anna Ķirse, Platons Buravickis. Šāda mūzika liek smadzenēm kustēties – tā nav izklaide, bet drīzāk muzikāli izglītojošs baudījums.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Mēs ar draudzeni spontāni izdomājām aizbraukt uz Maroku. Es viņai piezvanīju, un mēs nākamajā dienā nopirkām biļetes. Nodzīvojām Marokā divas nedēļas. Tas bija traki, spontāni un fantastiski.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šeit un tagad. Tiešām negribētu dzīvot citā laikā, jo, manuprāt, sievietei pašlaik ir visvairāk iespēju un brīvības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.