Logo
Drukāt šo lapu

Piecas biežāk izplatītās kļūdas ieguldot

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Uzkrāto līdzekļu ieguldīšana ir lielisks veids, kā uzlabot savu finansiālo situāciju un likt naudai strādāt jūsu labā. Tomēr investēšana vienmēr ir saistīta ar zināmu risku, un peļņa nav garantēta. Nekļūdīties vispār nav gluži iespējams, bet gadījumā, ja cilvēks ir labi sagatavojies, risku ir iespējams ievērojami samazināt.

Augot finanšu pratībai un izpratnei par uzkrājumu nepieciešamību, kā arī ieguldījumu produktiem kļūstot pieejamākiem, palielinās iedzīvotāju vēlme investēt un audzēt savu kapitālu. Esam novērojuši, ka ne vienmēr cilvēki šim procesam velta pietiekami daudz uzmanības un bieži pieņem nepārdomātus lēmumus, kā rezultātā gūst negatīvu pieredzi.

Nepietiekama tirgus izpēte

Nereti cilvēki pieņem spontānus lēmumus par ieguldīšanu, kas balstīti uz nejauši izdzirdētu reklāmu vai draugu ieteikumu. Vislabāk pieņemt lēmumus par ieguldīšanu, balstoties uz savu personisko situāciju: noteikto mērķi, laika nogriezni, attieksmi pret risku un arī sev pieejamajiem finanšu līdzekļiem. Ir svarīgi, ka investēšanas rezultātā tiek saņemts pietiekami diversificēts portfelis par adekvātu cenu. Ja rodas sajūta, ka ar paša zināšanām nepietiek, vislabāk ir vērsties pie kāda uzticama finanšu konsultanta.

Emocionālu lēmumu pieņemšana

Strauju lēmumu pieņemšana, kas balstīta uz emocijām, bieži ir investoru lielākais klupšanas akmens. Sākot investēt, ir jāņem vērā, ka finanšu tirgi svārstās un investēšanas periodā būs gan tirgus kāpumi, gan kritumi, un attiecīgi impulsīva rīcība šādā gadījumā nav vēlama. Arī brīžos, kad finanšu tirgi piedzīvo grūtākus laikus, ir jāsaglabā racionāls prāts, jāatceras par ieguldīšanas ilgtermiņa mērķiem un jāpieņem lēmumi, izrietot no tā.

Risku nesadalīšana

Visu investīciju ieguldīšana vienos vai līdzīgos aktīvos, būtiski palielina zaudējumu risku. Neskatoties uz to, ka var patikt kāds konkrēts uzņēmums vai nozare, dažādojot ieguldījumu portfeli un ieguldot dažādās aktīvu klasēs, nozarēs un reģionos, ir iespēja samazināt savus riskus.

Tiekšanās pēc ātras peļņas

Risku neapzināšanās ir ļoti izplatīta un ļoti sāpīga kļūda. Lai cik vilinoši būtu dažādi investīciju piedāvājumi ar iespēju gūt ātru un augstu peļņu, parasti tie ir saistīti ar augstiem riskiem un pat iespēju zaudēt visus savus ieguldījumus. Ja jūsu riska apetīte nav tik liela un nēesat gatavs zaudēt visu, labāk veidot plaši diversificētu portfeli ar uzticamo partneri, kas ir licencēta iestāde.

Komisijas maksu ignorēšana

Ieguldījumu veikšana parasti ir saistīta ar dažādām komisijas maksām, ar kurām cilvēki ne vienmēr iepazīstas detalizēti. Tomēr komisijas tiešā veidā ietekmē veikto ieguldījumu atdevi. Īpaši būtiski pievērst uzmanību komisijām ir tad, ja ir vēlme ieguldīt nelielu summu, lai neizveidojas situācija, ka komisijas pārsniedz iespējamo pelņu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024