Logo
Drukāt šo lapu

CVK nosaka termiņu tieši vēlētā Valsts prezidenta likumprojektā konstatēto trūkumu novēršanai

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) noteikusi termiņu konstatēto trūkumu novēršanai politiskās partijas “Saskaņa” iesniegtajā Satversmes grozījumu projektā par tiešām Valsts prezidenta vēlēšanām. Precizētais likumprojekts jāiesniedz līdz 3.augustam. Šāds lēmums tika pieņemts, balstoties uz pašas iniciatīvas iesniedzēju lūgumu un komisijas locekļu apspriešanos.

Kā vēsta CVK, konstatētais likumprojekta trūkums saistīts ar neskaidrību, kāds tiesiskais regulējums attiecas ne tikai uz kārtējām Valsts prezidenta vēlēšanām, bet arī citiem gadījumiem, piemēram, ja Valsts prezidents atsakās no amata vai citiem gadījumiem, kad amats tiek atstāts pirms pilnvaru beigām. Papildus tam konstatēts arī skaidrības trūkums par nepieciešamo balsu skaitu Valsts prezidenta ievēlēšanai gadījumos, kad Valsts prezidentu ievēlētu Saeima – ja tādi gadījumi būtu.

Pašreizējā likumprojekta versijā ierosinātie grozījumi attiecas tikai uz kārtējām Valsts prezidenta vēlēšanām. Komisijas sēdē laikā iniciatīvas iesniedzēji piekrita, ka būtu jāizvērtē nepieciešamība veikt grozījumus arī citos, saistītos Satversmes pantos.

CVK likumā noteiktajā kārtībā 45 dienu laikā pēc iniciatīvas iesniegšanas ir jāpieņem lēmumu par to, vai reģistrēt likumprojektu vai noteikt termiņu konstatēto trūkumu novēršanai, vai arī atteikt likumprojekta reģistrāciju. Konkrētais likumprojekts tika iesniegts 1.jūnijā, atgādina komisijā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024