Menu
 

Ķekavas novada zemju īpašniekiem draud sodi, ja tie necīnās ar latvāņu izplatību Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - kekava.lv Foto - kekava.lv

Ķekavas novada zemju īpašniekus pašvaldība aicina pļaut latvāņus.

Kā uzsver pašvaldības Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa, sākoties latvāņu ziedēšanas laikam, Reģionālā pašvaldības policija sākusi nekustamo īpašumu apsekošanu. Privātīpašniekiem vai valdītājiem, kuru īpašumos aug šis invazīvais augs, jāveic izplatības ierobežošanas pasākumi, pretējā gadījumā var tikt uzsākta administratīvā lieta.

Par latvāņu augšanas neierobežošanu fiziskām personām draud naudas sods no 50 līdz 1500 eiro, bet juridiskām personām no 300 līdz 3000 eiro. Aizvadītajā gadā Ķekavas pašvaldības Administratīvā komisija izskatījusi 35 administratīvo pārkāpumu lietas un piemērojusi naudas sodus 9000 eiro apmērā.

Kā skaidro pašvaldība, Sosnovska latvānis ir Latvijas dabai neraksturīga suga, kas apdraud vietējos augus un to dzīvotnes, rada ekonomiskus zaudējumus, kaitējumu videi un cilvēka veselībai. Zemes īpašniekiem vai valdītājiem ir pienākums iznīcināt to īpašumā vai valdījumā esošos latvāņus. Normatīvajos aktos noteikto prasību izpildi nodrošina policija, valsts un pašvaldības institūcijas.

Ar Sosnovska latvāni Ķekavas novada teritorijā invadēti 155 zemes gabali aptuveni 150 hektāru platībā.

Zemes gabalos, kur latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumi iepriekšējā gadā nav īstenoti, pašvaldība veic latvāņu apkarošanas pasākumus, izrakstot un izsniedzot zemes īpašniekam rēķinu par veiktajiem darbiem.

Ķekavas novada pašvaldības Īpašumu pārvalde aicina zemes īpašniekus pašiem savlaicīgi organizēt latvāņu iznīcināšanu. Latvāņu pļaušanu iespējams pieteikt arī SIA "Ķekavas sadzīves servisa centrs".

Ķekavas novadā dzīvojošām fiziskām un juridiskām personām par iepriekšējā gadā veiktajiem latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumiem tiek piemērots nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums 90% apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.