Logo
Drukāt šo lapu

Aptauja: Vecāki bērnu aktivitātēm šovasar atvēlēs vairāk par 400 eiro

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kopš 2022.gada vasaras dubultojies naudas apjoms, ko vecāki paredzējuši tērēt savu bērnu vasaras aktivitāšu finansēšanai - pirms gada vecāki rēķinājās ar summu līdz 200 eiro, savukārt šovasar ir paredzēts tērēt vairāk par 400 eiro dažādu nometņu un pulciņu izdevumiem, liecina bankas "Citadele" veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja.

Vairāk nekā 400 eiro - šī ir visbiežāk pieminētā vecāku atbilde, raksturojot plānoto finansējuma apmēru bērnu vasaras piedzīvojumiem, piemēram, pulciņiem, nometnēm, izklaidēm. Šādi šogad atbildējuši 10% aptaujāto vecāku. Vairumam no viņiem ir vismaz divi bērni, un tie ir Pierīgas iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem.

Savukārt pagājušajā vasarā aptaujātie vecāki visbiežāk atbildēja, ka savu atvašu dalībai pasākumos un dažādās aktivitātēs plāno tērēt līdz 200 eiro. Šī gada tēriņu pieaugums daļēji skaidrojams ar inflācijas ietekmi, kā rezultātā novērojams preču un pakalpojumu cenu kāpums.

Tikmēr vecāki Lietuvā bērnu aktivitātēm šovasar visbiežāk tērēs 101-200 eiro, kamēr Igaunijā desmitdaļa (12%) rēķinās ar 101-200 eiro un tikpat liela iedzīvotāju daļa plāno tērēt vairāk par 400 eiro.

"Dati uzskatāmi parāda, ka, lai bērni kvalitatīvi pavadītu brīvlaiku un pilnveidotu zināšanas un prasmes ārpus izglītības iestādēm, vecāki šogad tērēs krietni vairāk nekā pērn, protams, atkarībā no katra individuālās rocības. Tā kā šie ir ikgadēji papildu tēriņi, ģimenei visērtāk būtu tos plānot, visa gada garumā atvēlot nelielu summu. Turklāt, lai sakrātā summa būtu pārredzamāka un nemanot neiztērētos, vislabāk tās sakrāšanai atvērt atsevišķu krājkontu," norāda bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Aptauja liecina, ka 6% Latvijā aptaujāto vecāku bērnu aktivitātēm plāno atvēlēt līdz 50 eiro, savukārt summu 51-100 eiro apmērā paredzējuši 9% vecāku. Lielākus tēriņus - 101 līdz 200 eiro robežās - plāno teju desmitdaļa (9%). 201-300 eiro vasaras aktivitāšu izdevumos novirzīs 8%, bet 6% vecāku dažādu izklaižu finansēšanai šovasar plāno izdot 301-400 eiro.

Tajā pašā laikā 7% Latvijas respondentu atklāj, ka šovasar bērnu aktivitātes tiks atliktas, jo tam trūkst brīvo līdzekļu. Šādā situācijā atrodas arī tikpat daudz aptaujāto vecāku Lietuvā un 6% Igaunijā, liecina aptaujas dati. Pirms gada Latvijā šis rādītājs sasniedza 11%.

Trešdaļa respondentu visās Baltijas valstīs norāda, ka bērni galvenokārt paši nopelna savām aktivitātēm, un šādi biežāk atbild iedzīvotāji vecumā virs 50 gadiem.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par bērnu vasaras aktivitāšu finansēšanu banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2023.gada jūnijā, tiešsaistē aptaujājot 657 vecākus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024