Menu
 

Par traģiskā satiksmes negadījuma izraisīšanu Babītes pagastā – pieci gadi un trīs mēneši cietumā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija – Latvijas Republikas prokuratūra Ilustrācija – Latvijas Republikas prokuratūra

19.jūlijā Rīgas rajona tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības tika saukta kāda sieviete par to, ka, vadot transportlīdzekli bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus un izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kurā diviem vīriešiem tika nodarīti smagi miesas bojājumi, kas izraisīja viņu nāvi, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piesprieda viņai brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un trīs mēnešiem.

Kā norāda Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurors, tiesa piemēroja apsūdzētajai maigāku sodu, nekā viņš lūdza tiesas debatēs, tāpēc prokurors lūdzis tiesu sagatavot pilnu spriedumu, lai lemtu par tā pārsūdzību. Apsūdzības runas laikā tiesas debatēs prokurors motivē savu viedokli par apsūdzētās personas vainu un izsaka viedokli par apsūdzētajai personai piemērojamā soda veidu un mēru, taču prokurora izteiktais viedoklis tiesai nav saistošs. Tikai tiesas kompetencē ir izlemt, kāds soda veids un mērs jāpiespriež apsūdzētajai personai, un vai tas viņai jāizcieš, motīvus par konkrētā soda piemērošanu norādot sprieduma motīvu daļā, norāda prokuratūrā.

Pagājušā gada 8.jūlijā uz autoceļa A9 (Rīga–Liepāja) Babītes pagastā notika ceļu satiksmes negadījums, kurā tika iesaistīti kopumā pieci transportlīdzekļi. Apsūdzētā sieviete, vadot savu transportlīdzekli, pirms apdzīšanas manevra uzsākšanas, nepārliecinājās par ceļu satiksmes drošību, proti, vai netiks traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki, vai apdzīšanas laikā netiks traucēti pretim braucošie transportlīdzekļi un vai pēc apdzīšanas viņa varēs atgriezties iepriekšējā braukšanas joslā, netraucējot apdzenamo transportlīdzekli. Tā rezultātā notika traģisks ceļu satiksmes negadījums.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka apsūdzētā sieviete transportlīdzekli vadīja bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Valsts policijas darbiniekiem viņa uzrādīja viltotu Ukrainas Republikas vadītāja apliecību, kas izdota it kā uz viņas vārda.

Pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.