Menu
 

Ministrs: Latvija cieš no nepilnībām robežas infrastruktūrā, taču mums ir lielākais bruņoto spēku atbalsts

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvija cieš no nepilnībām robežas infrastruktūrā, taču Latvijas robežsardzei ir lielākais bruņoto spēku atbalsts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" vērtēja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Komentējot gaidāmās Baltijas valstu un Polijas sarunas par iespēju slēgt robežu ar Baltkrieviju, politiķis uzsvēra, ka galvenais nosacījums robežas slēgšanai ir, lai to izdarītu visi iesaistītie, jo citādāk gaidītā efekta nebūs. Pagaidām esot daudz neskaidrību par robežas slēgšanu, tāpēc Kučinskis prognozē garas sarunas, lai saprastu, vai un kā tas varētu notikt.

Katru dienu no Baltkrievijas puses turpinās hibrīduzbrukumi, pirmdien nelikumīgi robežu mēģināja šķērsot 107 cilvēki. Neesot arī skaidrības, ko darīs Baltkrievijā esošie "Vagner" kareivji, pauda Kučinskis, piebilstot, ka, ja tiks nonākts pie kopēja lēmuma par robežu ar Baltkrieviju slēgšanu, tas būs ļoti iedarbīgs instruments pret kaimiņvalsti. Baltkrievija to labi apzinoties, tāpēc varot prognozēt, ka nākamās nedēļas būšot ļoti saspringtas.

Kučinskis nepiekrīt, ka robežu slēgšanas gadījumā pieaugtu riski nelegālai robežšķērsošanai. Viņš pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā esot bijis labs izmēģinājums Latvijas robežsargiem, kad vesela kolonna ar cilvēkkontrabandas upuriem tuvojās robežai tādā skaitā, ka robežsargi pieaicināja arī bruņotos spēkus. "Iespējams, spēka demonstrācija otrajai pusei parādīja, ka esam gatavi jebkuriem uzbrukumiem," pieļāva ministrs.

Politiķis pastāstīja, ka Latvijā ir izstrādāti vairāki scenāriji, kā rīkoties, ja, piemēram, valstī mēģinātu iekļūt "Vagner" kaujinieki. Ir četri robežaizsardzības līmeņi, un tagad, kad robežu nelegāli dienā mēģina šķērsot vairāk nekā 100 cilvēki, iedarbināts otrais līmenis.

Liela loma robežas apsardzībā patlaban ir bruņotajiem spēkiem. Kučinskis atzina, ka kaimiņvalstīs ik pa laikam Latviju piesauc kā vājāko posmu, taču tas esot jāskata līdzīgi kā ar maņām: "Ja četrus gadus ciešam no nepilnībām infrastruktūrā, tad tajā pašā laikā ir attīstītas citas maņas - mums ir lielākais bruņoto spēku atbalsts, lielāks uzsvars uz cilvēcisko novērošanu, droniem." "Latvija ir drošs posms," uzsvēra iekšlietu ministrs.

Jau ziņots, ka 28.augustā Varšavā plānota Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru tikšanās, kuras laikā tiks arī izvērtēta situācija uz robežas ar Baltkrieviju. Baltijas valstis un Polija apspriež iespēju arī pilnībā slēgt robežas ar Baltkrieviju. Šogad no Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti jau vairāk nekā 6000 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti apmēram 300 cilvēki.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju. Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās valsts robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Bažas par iespējamām provokācijām uz robežas pastiprinājušās pēc Jevgeņija Prigožina dibinātā Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" došanās uz Baltkrieviju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.