Menu
 

Zāļu ražotāju asociācija aicina ieviest 5% PVN likmi recepšu zālēm

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai uzlabotu medikamentu pieejamību, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija (LPMA) rosina veikt izmaiņas likumdošanā, tostarp ieviest 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi recepšu zālēm, informēja asociācijas pārstāvji.

Asociācijā norāda, ka jau patlaban valdībā notiek diskusijas par nepieciešamību PVN likmi recepšu zālēm samazināt no patreizējiem 12% uz 5%.

LPMA pārstāvji paredz, ka PVN samazināšana uzlabos zāļu pieejamību tiem cilvēkiem, kuri zāles ikdienā lieto biežāk, bet kuru finansiālā rocība mēdz ierobežot to patēriņu, piemēram, senioriem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām.

Tāpat LPMA atzīmē, ka nepieciešams atvieglot zāļu iegādi, sekojot ārvalstu piemēriem un nosakot pacientu gada līdzmaksājumu griestus 250 eiro apmērā. Sasniedzot šo summu, pārējie līdzmaksājumi tiktu segti no valsts puses.

Asociācijas pārstāvji arī mudina noteikt vienādas cenas kompensējamiem un nekompensējamiem medikamentiem, kā arī paplašināt pieejamo kompensējamo zāļu loku, iekļaujot kompensējamo zāļu sarakstā (KZS) jaunus inovatīvos medikamentus.

LPMA uzsver, ka cenu vienādošana veicinātu atteikšanos no pārspīlētiem uzcenojumiem nekompensējamiem medikamentiem, savukārt KZS paplašināšana, lai gan radītu nepieciešamību palielināt tam atvēlēto finansējumu, būtiski samazinātu līdzmaksājumu plašākam pacientu lokam.

Ieviešot šos punktus likumdošanā, LPMA paredz, ka tiktu uzlabota iedzīvotāju iespēja saņemt pamata veselības aprūpi, neatpaliekot no Baltijas kaimiņvalstīm.

Kā norāda asociācijas pārstāvji, Igaunijas iedzīvotājiem jau ilgu laiku noteikti gada zāļu līdzmaksājumu griesti 100 eiro apmērā, bet cilvēkiem pēc 63 gadu vecuma valsts medikamentus kompensē 90% apmērā. Tikmēr Lietuvā seniori pēc 75 gadu vecuma ar zemākiem ienākumiem par medikamentiem nemaksā nemaz.

Asociācijā uzsver, ka tikai pārdomāta, ilgtermiņā balstītu lēmumu pieņemšana spēs atrisināt esošas problēmas un sekmēt veselības nozares attīstību, nevis tās slīgšanu regresā.

LPMA apvieno ekspertus no 14 dažādiem Latvijā un pasaulē plaši zināmiem zāļu ražotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.