Menu
 

Oktobrī Siguldā notiks Latvijā pirmais bērnu un jauniešu literatūras festivāls

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - sigulda.lv Ilustrācija - sigulda.lv

Pirmais bērnu un jauniešu literatūras festivāls Siguldā notiks no 6.oktobra līdz 8.oktobrim, informēja Siguldas novada Kultūras centra literatūras projektu vadītāja Dace Krecere-Vule.

Festivāla daudzveidīgā programma piedāvās tikšanās un darbnīcas ar autoriem un ilustratoriem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas, ilustrāciju izstādes, teātra izrādes, multimediju pastaigu un citus notikumus.

Kā uzsver Krecere-Vule, pirmā festivāla programma veidota ar mērķi parādīt literatūras dažādību. Tās uzdevums ir atrast un izveidot jaunus tiltus pie mazajiem un lielajiem lasītājiem, lai piepildītos festivāla sapnis - lasoša sabiedrība, kurā literatūra iekļaujas tikpat organiski kā sociālo tīklu lietošana vai video spēles.

Programmas veidotāji rūpīgi izvēlējušies festivāla notikumus katrai bērnu un jauniešu vecuma grupai, piemeklējot atbilstošāko saturu un formu.

Jaunākos lasītājus iepriecinās starptautisku atzinību guvušās mākslinieces Anetes Meleces ilustrāciju izstāde, orientēšanās spēle "Paslēptuves" ar norvēģu autores Kristinas Rūšiftes grāmatas "Visi skaitās" tēliem, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības izstāde "Vai grāmatai ir knābis?", bērnu iemīļotā izrāde "Bruņinieks, kuram sāpēja zobi", LNB stāstu puzles darbnīca ar rakstnieci Luīzi Pastori un citi notikumi.

Sākumskolas vecuma bērni varēs iesaistīties "Kaķu darbnīcā" kopā ar dzejnieci Inesi Zanderi, meklēt iedvesmu stāstiem kopā ar igauņu rakstnieci Rēli Reinausu, darināt maskas mūsdienu mītiskajiem tēliem kopā ar lietuviešu rakstnieci Kotrīnu Zīli.

Savukārt pusaudžus festivāls aicinās uz zīnu jeb nelielā apjomā izlaistu māksliniecisku izdevumu izstādi, izrādi "Netikumīgie", Lotes Vīlmas Vītiņas darbnīcu, "Brīvrunu projekta" uzstāšanos, kā arī īpaši pusaudžu auditorijai izraudzītiem nepublicēto darbu lasījumiem. Autoru vidū būs Ieva Melgalve, Nils Sakss Konstantinovs, Luīze Pastore, Rasa Bugavičute-Pēce un citi.

Neparastu pieredzi visai ģimenei sola festivāla jaundarbi - komiksu lasījumi ar publikas iesaisti, mudžizrāde visai ģimenei "Visi skaitās" pēc Rūšiftes grāmatas motīviem, kas ir tapusi sadarbībā ar Valmieras Vasaras teātra festivālu un multimediju pastaiga.

Kā īpašs notikums visai ģimenei atzīmējama igauņu izcelsmes zviedru mākslinieces Ilonas Vīklandes izstāde. Pirmo reizi Latvijā būs skatāmi viņas darbi no Astridas Lindgrēnes grāmatām, ar kurām uzauguši tik daudzi Latvijas bērni un viņu vecāki.

Festivāla laikā varēs iepazīt arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas biedru jaunākās grāmatas, tikties ar to autoriem, kā arī tās iegādāties.

Programmu izstrādāja izdevniecības "Liels un mazs" vadītāja Alīse Nīgale, ilustratore, bērnu grāmatu autore Rūta Briede, režisors Jānis Znotiņš un radošo industriju uzņēmums "Story Hub".

Festivālu organizē Siguldas novada kultūras centrs "Siguldas devons" un Siguldas novada pašvaldība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.