Menu
 

Mārupē tiekas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu direktori

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LNKC Foto - LNKC

29.augustā Mārupes Mūzikas un mākslas skolā notika Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) organizēta Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu vadības sanāksme, informē LNKC.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no vairāk nekā 150 profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādēm. Sanāksmes dalībniekus sveica kultūras ministrs Nauris Puntulis un LNKC direktore Signe Pujāte. Ministrs savā uzrunā uzsvēra: “No sirds vēlos pateikt paldies arī par mūzikas un mākslas skolu ieguldījumu šīs vasaras dziesmusvētku tapšanā. Grūti iedomāties tik pilnvērtīgu sniegumu visās dziesmusvētku jomās bez pamatiem, kas apgūti profesionālajā vai interešu izglītībā. Svētku vadmotīvs bija tradīcija. Mūsu kopīgajā darbā tai ir liela nozīme – it īpaši aroda pamatiem, kurus apgūstot izaug personības. Aizvien aktīvāk mūsu publiskajā retorikā un valsts realizētajās politikās ienāk jēdzieni STEAM un STEM. Un diemžēl aizvien biežāk burts A pazūd, un STEM aizstāvētāji lieto arvien asāku argumentāciju šim zudumam par labu. Nevaru tam piekrist un arī nepiekritīšu, jo māksla jau ir būtiska zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas sastāvdaļa. Un pedagogi kā neviens cits savā ikdienā to redz un pārliecinās ik stundā. Veiksmīgu jauno mācību gadu!”

LNKC un Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvji klātesošos iepazīstināja ar aktualitātēm izglītības jomā, tai skaitā normatīvajos aktos, izglītības iestāžu reģistrācijā un akreditācijā, izglītības programmu licencēšanā, valsts profesionālās ievirzes izglītības standarta izstrādē. Sanāksmes dalībnieki tika informēti arī par izstrādātajiem mācību līdzekļiem un 2023./2024.mācību gadā plānotajiem mūzikas, mākslas un dejas izglītības jomas pasākumiem. Kā ierasts, arī 2023./2024.mācību gadā plānoti valsts konkursi un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kursi, ko organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

LNKC pārstāvji klātesošos informēja par Kultūras nozares un radošo industriju jomas nozares ekspertu padomes pieņemtajiem lēmumiem un veiktajām izmaiņām nozares kvalifikāciju struktūrā.

Jau tradicionāli Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu vadības sanāksmē tiek sveikti jaunie izglītības iestāžu direktori. Šajā reizē sveicienu saņēma septiņu skolu direktori, kas darbu uzsākuši 2022./2023.mācību gadā vai uzsāks ar 2023.gada 1.septembri, vēsta LNKC.

Jaunajā mācību gadā nozīmīgas jubilejas gaidāmas divām profesionālās vidējās izglītības iestādēm: Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolai – 100, savukārt mākslu izglītības kompetences centrs “Ventspils Mūzikas vidusskola” atzīmēs 95.jubileju/

LNKC direktores vietnieks kultūrizglītības jautājumos, Kultūrizglītības nodaļas vadītājs Andis Groza par aktualitātēm jaunajā mācību gadā stāsta: “Jaunais 2023./2024.mācību gads profesionālās ievirzes izglītības programmu īstenotājiem būs nozīmīgs sagatavošanās, izvērtēšanas un pilnveides gads, lai ar 2024. gada 1.septembri varētu uzsākt īstenot izglītības programmas atbilstoši jaunam valsts profesionālās ievirzes izglītības standartam mākslu jomā. Arī mēs, Latvijas Nacionālā kultūras centra Kultūrizglītības nodaļa, plānojam atbalsta pasākumus programmu īstenotājiem visa mācību gada laikā, lai nodrošinātu skaidras un saprotamas informācijas pieejamību gan par programmu licencēšanu, gan programmu īstenošanas nosacījumiem utt. Profesionālās vidējās izglītības līmenī vērtējami 2020.gadā uzsāktā profesionālās vidējās izglītības standarta īstenošanas ieguvumi, turpināms darbs pie jomu metodiskā darba īstenošanas pilnveides, kā arī izglītības iestāžu sadarbības stiprināšanas ar darba tirgus pārstāvjiem. Ik dienas ir būtiski visiem kopā strādāt pie profesionālās izglītības un pedagogu darba prestiža celšanas, lai audzēkņi ik gadu saņemtu arvien kvalitatīvāku izglītību un iestāžu vadītāji ar augstākās raudzes pedagogiem bez liekām raizēm varētu nodrošināt mācību procesu.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.