Menu
 

Apdrošinātājs: Zinību dienā ceļu satiksmes negadījumu skaits pieaug par 50% Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristaps Liecinieks, “Balta” Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Zinību diena jeb 1.septembris ir izteikta robežšķirtne starp vasaru un rudeni – ir beidzes skolēnu brīvlaiks un vasaras atvaļinājumu laiks, ikdiena atgriežas ierastajā ritmā. Taču pārmaiņas skar arī satiksmi – tā kļūst ievērojami intensīvāka, uz ielām parādoties vairāk automašīnām, bet uz ietvēm – gājējiem un mikromobilitātes rīkiem.

AAS “Balta” vēsturiskie dati liecina, ka pirmajā skolas dienā ceļu satiksmes negadījumu skaits pieaug par 50%.

Pirmkārt, pie šādas statistikas noved drūzmēšanās noteiktās vietās – vecāki vēlas savas atvases pievest iespējami tuvāk skolai, kā rezultātā ielas skolu tuvumā ir pārslogotas. Ja parastā darba dienā mācību stundas sākas dažādos laikos un braucēju plūsma līdz ar to ir izkliedēta ilgākā laikā, tad pirmajā skolas dienā svinīgie pasākumi notiek gandrīz vienlaicīgi, un arī to apmeklētāji uz tiem ierodas vienā laikā. Bet – kur daudz auto, tur lielāka iespēja, ka pat neliela uzmanības novēršana novedīs pie negadījuma.

Papildu riska faktors ceļu satiksmes negadījumam ir jaunu maršrutu apgūšana. Bērniem uzsākot mācības jaunā mācību iestādē, jāmaina ierastie maršruti, kas savukārt nozīmē jaunas potenciālās bīstamības, kas vēl nav apgūtas.

Ja tam visam vēl pievieno steigu – paspēt uz svinīgā pasākuma sākumu, pagūt nopirkt ziedus, aizvest bērnu mājās un vēl laikus ierasties uz darba tikšanos – tas viss rada risku kopumu un situāciju, kur ļoti uzmanīties vajadzētu gan autovadītājiem, gan kājāmgājējiem un tiem, kuri uz 1.septembra pasākumu dodas ar velosipēdu vai elektroskūteri.

Lai mazinātu risku svētku dienā nokļūt nepatīkamā vai pat bīstamā situācijā:

- plānojiet laiku – paredziet laika rezervi gan iespējamiem sastrēgumiem, gan tam, ka pie skolas, iespējams, satiksiet kādu, ar ko vēlēsieties aprunāties;

- ja skolēns dodas uz skolu pats, vēlreiz kopā atkārtojiet maršrutu, īpašu uzmanību pievēršot bīstamajām vietām;

- ja skolēnam tas nav pats pirmais 1. septembris, apdomājiet, vai auto ir iespējams novietot dažas ielas tālāk no ieejas skolā, tādējādi ietaupot gan nervus, gan, iespējams, arī laiku;

- atcerieties, ka situācija ielās kopš vasaras ir ļoti mainījusies, un intensīvā satiksmē apkārt notiekošajam jāpievērš vēl lielāka uzmanība – satiksme ir sadarbība, tāpēc, saglabājot vēsu prātu un pozitīvas emocijas, visi tiks uz priekšu ātrāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.